Wie heeft de macht over jou?

 

 

Eenzaamheid is een machtig gevoel. Het kan je zodanig in de greep hebben dat je je uiteindelijk machteloos voelt en het idee hebt dat je niets meer kunt en niets (meer) waard bent.

 

Waar sta jij nu?

Heb jij de macht over eenzaamheid of heeft eenzaamheid de macht over jou?

 

Ikzelf ken beide kanten. Er waren tijden in mijn leven dat ik mijn macht volledig uit handen gaf en me door mijn eenzaam brein liet leiden. Zelfs binnen een relatie. Continu voelde ik me rot, deed mijn best om de ander te behagen en voelde me schuldig als dat niet lukte. Dus deed ik óf nog meer mijn best en overspoelde mijn partner zowat met aandacht, óf ik vluchtte in mijn werk en nam lichamelijk en emotioneel afstand van hem. Beide reacties werden niet gewaardeerd en ik voelde me weer rot en schuldig.

Zelfs aanrakingen kon ik niet meer hebben, het voelde totaal niet fijn meer. Het was een vicieuze cirkel waar ik niet uit kwam. Het gevolg ervan was dat ik innerlijk boos en verdrietig werd, maar dat probeerde ik niet te laten zien. Mijn lichaam en geest waren continu in een staat van stress en hoofdpijn was vaak het gevolg. De angst dat de ander bij mij weg zou gaan was aan de orde van de dag en ik wist niet meer waar ik veiligheid moest zoeken om me beter te voelen. Mijn geluk maakte ik afhankelijk van de reacties van mijn partner. Ik voelde me doodongelukkig en eenzaam ondanks dat ik een relatie had.

Waar was mijn eigen kracht en daarmee macht gebleven???

Je kunt je vast wel voorstellen hoe het uiteindelijk afliep… De relatie ging stuk. Óf doordat mijn partner een ander, leuker iemand had gevonden, óf ik maakte het uit omdat ik de situatie niet meer aankon.

In beide gevallen voelde ik mij achteraf het slachtoffer en gaf natuurlijk mijn partner of de omstandigheden de schuld ervan.

 

Is dit een teken van macht? Absoluut niet.

 

Hoe zou het zijn als je weer grip op jezelf en je leven krijgt en je het tij kunt keren zodat jij je eigen kracht terugwint en daardoor jijzelf macht krijgt over de eenzaamheid?

 

Dat lukt niet 1-2-3. Het kost tijd, maar niet alleen dat. Om werkelijk je macht terug te winnen moet je als eerste ervan bewust worden dat het eenzaamheid is waar je mee worstelt. Zelf heb ik dat heel lang niet zo ervaren en al helemaal niet zo benoemd. Maar eenzaamheid is geen ziekte. Het is niet iets waarvoor je je zou moeten schamen, want iedereen kent dat gevoel.

 

Pas als je weet wat er aan de hand is kun je er iets aan doen. Dat is met alles zo en het is belangrijk dat je het juiste doet. Bijvoorbeeld: Als je auto ‘raar’ doet ga je ermee naar de garage en niet naar een hobbywinkel. Heb je kiespijn ga je naar de tandarts en niet naar de loodgieter… In het geval van eenzaamheid is de beste weg naar heling iemand die verstand heeft van eenzaamheid.

 

Door mijn eigen weg van ontdekken wat mij al die tijd mankeerde en de juiste mensen op het juiste moment te ontmoeten die mij met de juiste opmerkingen actie lieten nemen om in de juiste richting te gaan heb ik mijn macht herwonnen.

En jij kunt dat ook!

 

Het gevoel van eenzaamheid op zich is helemaal geen probleem. Er is niets mis mee en soms is het zelfs goed om je terug te trekken van de hectiek en stress van alledag.

 

De vraag is of je er last van hebt en hoe je ermee omgaat. Sta je toe dat het gevoel van eenzaamheid je overspoelt en zak je erin weg zodat na een tijd je brein dusdanig veranderd is dat alle kleur uit je leven is verdwenen en je de wereld alleen nog als donker en grijs ervaart? Of neem je het roer zelf in handen, neem je de tijd om het gevoel te doorleven en kun je toch ook leuke dingen in het leven waarderen?

 

Als je er helemaal zelf uitkomt is dat fantastisch! In de meeste gevallen lukt dat ook.

 

Mocht het al langer aan de gang zijn is dat veel lastiger. Daarom is het zo belangrijk om te weten waar je mee te maken hebt. Als je weet dat het eenzaamheid is, dan komt vaak vanzelf de wil om daar uit te komen.Als de wil en het verlangen groot genoeg zijn, kom je in actie en zal je er alles aan doen om hier uit te komen.

Dat betekent dat er iets moet veranderen, dat JIJ moet veranderen.

Zo ging het ook bij mij, maar het lukte mij alleen met hulp. In mijn eentje had ik het niet gered. Na meer dan 40 jaar tevergeefs pogingen was ik erachter dat ik er hulp bij nodig had, maar geen psychologen meer! Daar had ik genoeg van. De enige weg is het begrijpen van wat eenzaamheid werkelijk is, wat het met je doet en hoe je van je eenzaam brein weer een comfortabel brein maakt.

 

  • Hoe lang wil je je nog laten manipuleren door je eenzame brein?

  • Waartoe ben jij bereid om jouw eigen macht weer geldend te maken?

 

Wil je hier meer over weten? Hiervoor ben ik bezig om een specifiek daarop gespecificeerd programma te ontwikkelen genaamd ‘De R.E.I.S. – in acht stappen van eenzaam naar comfortabel alleen’. Binnenkort wordt het gelanceerd. Ben je hierin geïnteresseerd en wil je hierover op de hoogte gehouden worden, stuur een mail naar kathrin@vrouwinkracht.nl en je bent de eerste die deze informatie (en de bonus) krijgt.

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!