We willen zo veel… maar hoe herken je een echte hartenwens?

Vaak begin ik aan iets nieuw vol enthousiasme, de ideeën stromen, ik voel energie en kan er dag en nacht mee bezig zijn. Zo ben ik vol goede moed begonnen om informatie op te zoeken over een fitnessprogramma speciaal voor vrouwen, ben ernaartoe gefietst (meer dan 20 km retour), heb een proefles genomen. En dan… voel ik er geen motivatie meer voor en laat ik het weer.

Heb jij dat ook?

Als je dit herkent is het zinvol om jezelf af te vragen wat voor soort wens dat eigenlijk is. Niet alle wensen die we hebben zijn hartenwensen. Sommige wensen hinderen je er juist aan om te worden wie je het liefst wilt zijn en het leven te leiden dat je het liefst wilt. Je voelt dit in je lichaam: je hart verkrampt, je voelt je onrustig en een tikkeltje weerstand.

Je voelt bijvoorbeeld dat je uit elkaar bent gegroeid in je relatie, maar blijft toch bij elkaar. Op het werk voel je je ongelukkig, maar je blijft toch in die baan… Je weet wel dat je het anders wilt, maar je denkt: later… als…

Als het een echte hartenwens is voel je je juist rustiger, je hart gaat open, je voelt vreugde. Een ware hartenwens voedt de motivatie juist. Hij schenkt energie en kracht en alles maakt zin.

Is dat niet geval, kost het energie en kracht, dan moet je er preciezer naar kijken:

Waarom doe je het dan?
 • Omdat je het zelf wilt of omdat een ander zei dat dit goed voor je is?
 • Of alleen maar omdat anderen het doen?

Hoe vaak probeer je met moeite doelen te behalendie bij nader inzien anderen voor je hebben gekozen. Bijvoorbeeld: je ouders die een bepaald beroep het meest geschikt voor je achtten. Of dat je denkt dat een bepaalde hobby je zal vervullen… Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend… Het is heel gek. Als je alleen maar luistert naar je ouders, vrienden, opvoeders, de televisie (vooral reclame), Social Media… geloof je dat dát is wat je zelf wilt: Een goed leven. Een strak lijf, gezond zijn, fit en vitaal bewegen, een lieve partner, geld en geluk…

Maar als je met deze stroom meegaat saboteer je je alleen maar …

De grote vraag is: Was het doel dat je je hebt gesteld eigenlijk JOUW doel?

 

Zo kom je erachter:

Vraag jezelf af:

 • Wat wil ik eigenlijk bereiken?
 • Wat drijft me? Waarom wil ik dat?
 • Word ik hier onrustig of rustig van?
 • Verveel ik me of geeft het mij energie?
 • Voel ik me leeg of vervult?
 • Geeft dit mij plezier?

 

Paradox

Het is een paradox. Hoewel je ervoor gaat om je hartenwens te vervullen voel je ook weerstand. Dat komt omdat die buiten je comfortzone ligt, in het gebied wat nieuw is en nog geen gewoonte is geworden.

Als je erachter wilt komen of het werkelijk een hartenwens is of niet, doe eens de volgende simpele oefening:

De briefjes-methode

 • Neem er even de tijd voor en zorg dat je niet gestoord wordt.
 • Maak 5 blanco briefjes van papier.
 • Noteer jouw 5 belangrijkste wensen op dit moment. Op elk briefje een.
 • Vouw de briefjes samen en meng ze door elkaar.
 • Neem dan één van de 5 gevouwen briefjes en houdt hem tegen je hart aan. Doe dat met de intentie dat de inhoud van dit briefje je informatie geeft of het een hartensens is of niet.
 • Voel je dat je hart opengaat, je borstkas wijder wordt, rust en opluchting, dan is het een hartenwens. Voel je dat je hart samentrekt, dat je onrustig wordt en de energie van het briefje onaangenaam… gooi het weg. Dan is het geen hartenwens.

 

Wat er gebeurt als je deze oefening doet is het volgende: Alles is energie, dus ook jouw wensen. Je verstand is uitgeschakeld, omdat je niet bewust weet welke wens bij welk briefje hoort. Zodoende komt je innerlijke waarheid via je hart en dus je gevoel naar boven. Deze oefening leid je terug naar wat je wérkelijk wilt. Daarmee kom je dicht bij jouw hartenwensen. Precies dát is de plek waar je kracht schuilt.

Een werkelijke hartenwens berooft je nooit van energie.

Hoe vaak heb niet al een wens opgegeven omdat hij net niet uitkwam? Soms zijn onze diepe hartenwensenluidruchtig. Steeds weer kloppen ze aan en herinneren je krachtig dat het ook anders kan. Dát is het moment om stil te staan. Om je dromen en wensen nader te bekijken en te voelen wat er werkelijk voor jou toe doet.

Je lichaam is hier de perfecte adviseur voor, want aan de hand van je lichamelijke reactie kun je opmerken wat wérkelijk belangrijk voor je is. Dit gegeven gebruik ik dankbaar in de praktijk. Wil je het zelf ervaren, ga dan naar naar deze link en ontdek de kracht van aanraking in de gratis videoserie. 

Hartenwensen zijn het waard om serieus genomen te worden. Ze willen vervuld worden.

Zo moeilijk als we denken is het niet. Het geheim heb ik al benoemd: Ze kosten geen energie, maar geven juist energie en inspiratie.

Ben je nieuwsgierig naar wat je lichaam te vertellen heeft? Doe mee met de gratis videoserie en ontdek hoe je door de kracht van aanraking in je eigen kracht komt.

 

 

Ter inspiratie nog eens de essentie van een hartenwens:

 

In de stilte, alleen met jezelf, kun je het voelen:

Met de kracht van je gedachten, met je visionen en dromen beïnvloed je de werkelijkheid. De werkelijkheid vormt zich naar wat je gelooft.

Je bent zo veel meer dan de verhalen die je over jezelf vertelt.

Op het moment dat je jezelf herkent en onvoorwaardelijk aanneemt, ontdek je werkelijk potentieel. Jezelf bent het poort dat dit inzicht binnenlaat.

Het is nooit te laat om je leven te leven zoals voor het JOU zinvol is.

Alles wat je nodig hebt is de MOED om jezelf trouw te zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!