Ken je het geheim van de macht van aanraking?

Aanraking is aandacht. Als we geen aandacht krijgen voelen we ons minderwaardig en bedreigd. Dat levert stress op en dat voelen we in ons lichaam. Dat is logisch, want stress is spanning. We spannen onbewust onze spieren aan, ademen hoog in de borst waardoor onze bloeddruk stijgt, we krijgen het warm (zelfs een rood gezicht), worden onrustig of zelfs boos, we kunnen ons niet meer goed concentreren en voelen angst.

 

Dat alles gebeurt onbewust. Ons lichaam reageert vele malen sneller dan we ons bewust zijn. Ter verduidelijking een video welk effect de afwezigheid van aandacht en aanraking op een klein kind heeft.

 

https://www.youtube.com/watch?v=d8o6WtQWCC4&feature=youtu.be

 

Wat we net zagen gebeurt met ons allemaal en dat is ook precies wat bij eenzaamheid gebeurt. We zijn ons er alleen niet van bewust en spelen als volwassenen snel toneel om dat te verbergen. Een kind is nog heel puur en laat duidelijk zien hoe het zich voelt en reageert onmiddellijk op verandering in de omgeving.

 

Als we al lange tijd met eenzaamheid worstelen hebben wel al heel lang geen aanraking meer gevoeld. Hoe langer dat al gaande is hoe minder fijn we aanraking ook vinden en tóch blijft het verlangen ernaar bestaan. Dat is een heel vervelende combinatie en deze cirkel is moeilijk te doorbreken. Zeker in de huidige tijd waar veel mensen angstvallig aanraking vermijden en er zelfs flinke boetes voor uitgeschreven worden als je dichter dan 1,5 meter bij elkaar bent.

 

Er bestaat inmiddels zelfs een benaming voor het fenomeen van de onvervulde behoefte en het verlangen om aangeraakt te worden: huidhonger.

Aanraking is een eerste levensbehoefte.

 

 

Dat is een feit en we zien dit ook in het bovenstaande filmpje. We bloeien op als we liefdevolle aandacht en aanraking krijgen die ons goed doet en dat blijft gedurende ons hele leven zo.

 

Wist je dat er verschillende soorten aanraking bestaan?

Waarschijnlijk wel, maar heb je er nog nooit expliciet bij stilgestaan. Er wordt verschil gemaakt tussen aanrakingen die een emotionele lading hebben (affectieve of interpersoonlijke aanraking) en de aanraking zonder deze emotionele lading (functionele aanraking). Bij de eerste kun je denken aan de arm van je geliefde om je heen of als je je kind knuffelt. De tweede soort is bijvoorbeeld als je iemand die gevallen is helpt op te staan of een bejaarde over straat helpt.

Op dit moment is er nog een onderzoek gaande naar ‘huidhonger in coronatijd’. Wil je het interview met de onderzoekster zien klik dan hier: https://www.youtube.com/watch?v=r-QWpPMr5do&feature=youtu.be .

Wil je zelf meedoen met het onderzoek? Dat kan via deze link: https://www.youtube.com/redirect?redir_token=ki3tlXtpuG5XPJM7lahm4cvb3-18MTU5MTc4MjY2NUAxNTkxNjk2MjY1&event=video_description&v=r-QWpPMr5do&q=https%3A%2F%2Fsurvey.uu.nl%2Fjfe%2Fform%2FSV_eKWYpmvNM2fVFR3

 

Denk maar eens terug hoe het was vóór Corona: Hoe vaak werden we onbewust, automatisch door anderen aangeraakt of raakten wij zelf anderen aan? Een hand geven bij kennismaking, drie zoenen bij begroeting van vrienden, een omarming van dierbaren, het aanstoten van mensen in het voorbijgaan in de supermarkt of openbaar vervoer… en ook de kus van je partner als je thuis komt, een knuffel of omhelzing van een dierbare vriendin…

Dat alles is nu verleden tijd lijkt het wel, maar de behoefte aan aanraking blijft of wordt zelfs sterker.

Daar heb ik een oplossing voor…

 

Heb je wel eens van TTouch gehoord?

 

Het gaat nu te ver om heel uitgebreid uit te leggen wat ik gedurende mijn 3- jarige opleiding hierover heb geleerd, maar het is een geweldige manier om huidhonger tegen te gaan en om weer in contact met jezelf te komen.

 

De oprichtster is Linda Tellington Jones. Zij heeft deze methode in 1983 in America ontwikkeld en de naam Tellington TTouch gegeven. Het begon met paarden, breidde zich uit naar gezelschapsdieren en ontstond ruim 20 jaar geleden voor mensen. TTouch is een zachte en respectvolle methode die het lichaam in staat stelt om zich zelf te herstellen.

 

Onze huid als communicatiemiddel

 

Het grootste orgaan van ons lichaam is onze huid. De manier waarop we aangeraakt worden heeft een grote invloed op hoe we ons voelen en zelfs de kleinste aanraking kan een heel spectrum van emoties oproepen. Of we nu willen of niet, de ene trekken we wit weg of blozen we een andere keer krijgen we kippenvel.

Via de huid wordt informatie doorgegeven aan de hersenen en in elke cel verspreidt. Elke cel van ons lichaam is ingenieus en wonderbaarlijk en heeft een eigen geheugen. Anders gezegd: alles wordt in onze cellen opgeslagen – als wij ons goed voelen, net zo wanneer we ons gestrest of angstig voelen.

Als je gestreeld of geaaid word, worden processen geactiveerd die zowel ons welbevinden verhogen als ook de gezondheid verbeteren. Zo wordt bij aanraking via de huid in de hersenen het hormoon oxytocine aangemaakt dat een prettig gevoel geeft en stress verminderd. Precies hier speelt TTouch op in door via de huid informatie door te geven die ontspanning en herstel bevorderen.

 

Wat is het bijzondere aan TTouch?

 • Het geeft balans in lichaam, geest, emoties. Het helpt spanning uit je lijf verwijderen en angst los te laten.
 • Aanrakingen met kleding aan
 • Wordt in Amerika en Duitsland steeds meer geaccepteerd binnen het gezondheidswezen en op scholen
 • Werkt via cirkelvormige bewegingen op de huid
 • Is voor iedereen, gemakkelijk om te leren, heeft geen speciale tools nodig – want je handen heb je altijd bij je
 • Het werkt!

 

Het doel en de effecten van TTouch

 • Terug aandacht schenken aan je lichaam en verbinding maken met jezelf.
 • De cellen herinneren aan hun potentie om volmaakt te functioneren.
 • Pijn, angst en stress verminderen en het gevoel van welzijn vergroten
 • Verlicht stress gerelateerde klachten en geeft ontspanning van lichaam en geest.
 • Het ondersteunt bij ziekte en verwondingen en bevordert herstel na een operatie.
 • Verbeterd interpersoonlijke relaties.

 

Nieuwsgierig geworden?

 

Hier vind je een korte gratis miniserie waarin ik een korte inleiding geef in het fenomeen TTouch en daarbij drie oefeningen hoe je bij jezelf angst en stress kunt verminderen door simpele aanrakingen op je eigen lichaam toe te passen. Om alle 4 videos te kunnen bekijken hoef je je alleen maar aan te melden, dan krijg je gratis toegang.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!