Ben je je vertrouwen kwijt? Zo krijg je het terug…

Al twee maanden leven we in angst en onzekerheid in de greep van COVID-19. Er worden maatregelen genomen waar we geen invloed op hebben en die een behoorlijke impact op ons leven hebben.

 

We maken allemaal fouten in ons leven. We nemen de verkeerde afslag, we nemen de verkeerde beslissing, we geloven de verkeerde mensen en dan komt het moment waarop we onszelf dat allemaal kwalijk nemen en zodoende het vertrouwen in anderen kwijtraken, maar het meeste nog het vertrouwen in onszelf. Maar ook het gevoel van machteloosheid over het effect van de Corona maatregelen kan het verlies van vertrouwen in onszelf tot gevolg hebben.

 

Of we erop vertrouwen dat het met onszelf ondanks alles goed komt of niet hebben we zelf in de hand.

Wij beïnvloeden zelf de mate van vertrouwen door hoe we reageren op wat er is.

 

Waar haal je weer zelfvertrouwen vandaan als er een kakofonie van negatieve gedachten, angsten en doemscenario’s door je hoofd spelen, vooral als je je door de regels van afstand en bezoekverbod erg eenzaam voelt? Je brein doet zijn best om je te laten geloven dat het er alles aan doet om problemen te voorkomen, maar in feite veroorzaakt het juist meer problemen doordat het vertrouwen in jezelf, je eigen vaardigheden, andere mensen en in de wereld om je heen grondig ondermijnd wordt.

 

Hoe kun jij een ander vertrouwen als je jezelf niet vertrouwt?

Hoe kan een ander jou vertrouwen als jij jezelf niet vertrouwt?

Hoe moet je vertrouwen in de wereld om je heen hebben als je jezelf niet vertrouwt?

Het is simpelweg onmogelijk.

 

De enige manier om weer vertrouwen te krijgen is verandering.

  • Verandering van hoe je over jezelf denkt.
  • Verandering van hoe je naar jezelf, je leven en andere mensen kijkt.
  • Verandering van hoe je je tegenover jezelf en anderen gedraagt.
  • Dan pas zal er verandering komen in wat en hoe het nu is en hoe je je erover voelt.

 

Dat gaat niet van vandaag op morgen. Dat heeft tijd en vertrouwen nodig.

  • Vertrouwen dat verandering werkelijk mogelijk is.
  • Vertrouwen in het proces, in elke stap op de weg.
  • Vertrouwen in het feit dat jij een prachtig mens bent met ongekende mogelijkheden en talenten.
  • Vertrouwen in jezelf, dat jij het kunt.

 

Hoe bouw je vertrouwen op?

Je kunt alles bereiken als je het werkelijk wilt. Daar kun je echt op vertrouwen. Je moet alleen de beslissing nemen om jezelf dat te gunnen.

Uit onderzoek blijkt dat het ervaren van positieve emoties een positief effect heeft op ons functioneren. Gevoelens van plezier, vreugde en dankbaarheid verminderen stress, brengen ons terug in verbinding met onszelf en maken ruimte om een heldere kijk op problemen te krijgen.

 

Maar hoe doe je dat?

  1. Jij bent goed zo als je bent.

Het is uitermate belangrijk dat je begrijpt dat jij als persoon, als mens altijd goed bent. Je bent een prachtig wezen, ook als je eens een fout maakt, ook als je eens boos of verdrietig bent. Het doet er niets aan af dat jij een mooi mens bent. Daar mag je echt op vertrouwen.

  1. Denk in mogelijkheden.

Kijk maar eens om je heen. Wat zie je allemaal? Denk je dat de stoelen, kasten, boeken, televisie, je auto of de beplanting van je tuin er zou zijn als er niet iemand was die dit voor zich had gezien, erin geloofde en erop vertrouwde dat het mogelijk was?

  1. Er zijn altijd positieve dingen in je leven

Door de media worden dagelijks onzekerheid, onrust en angst gevoed. Daarom is het extra belangrijk om vertrouwen en positiviteit te voeden want waar we onze aandacht op richten wordt groter en sterker. Een hele simpele manier hiervoor is om elke dag drie dingen te zoeken waar jij dankbaar voor bent, wat leuk, mooi was, wat ons een goed gevoel gaf of een glimlach op ons gezicht toverde. Schrijf er elke dag 3 dingen op en wees en neem een moment om er heel bewust dankbaar voor te zijn.

 

Makkelijker gezegd dan gedaan

Misschien zeg je nu: Leuk en aardig, dat is makkelijker gezegd dan gedaan… en dat klopt. Negatieve emoties wegen 3x zwaarder in ons hoofd dan positieve. Deze programmering zit zo diep ingebakken vanaf het prille begin van ons menszijn op aarde toen we nog continu alert moesten zijn voor gevaar voor ons leven. Dat is al lang achterhaald en we hebben nu de keuze: gaan we erin mee? Of kiezen we bewust voor het positieve? De keuze voor het eerste ondermijnt ons (zelf-)vertrouwen steeds verder en de laatste versterkt het. Waar voel je je beter bij?

 

Sommige veranderingen gaan snel, denk maar aan het weer. Anderen vragen meer tijd, vooral persoonlijke processen op weg naar heling en zelfvertrouwen.

 

Het planten van een zaadje

Je kunt het zien als het planten van een zaadje. Elk zaadje heeft tijd nodig om te kiemen en daarna te groeien. De eerste kleine veranderingen vinden onder de grond, in de donkere aarde plaats. Je ziet er niets van en tóch is het proces gaande. Je zult niet ongeduldig elke dag het zaadje weer uitgraven om te kijken of het al kleine wortels aanmaakt, tóch? Doe dat alsjeblieft ook niet met de zaadjes van je vertrouwen.

 

Wat er ook in je leven speelt – zodra je het perspectief verandert waarmee je naar jezelf en naar je leven kijkt heb je de sleutel in de hand die op alle sloten past waarmee je jouw geluk vergrendeld hebt.

De manier waarop je denkt en naar de wereld kijkt bepaald hoe je jezelf en je leven ervaart.

Om dit te veranderen moet je leren om anders te denken, je anders te gedragen en anders te handelen. De beloning zal zijn dat je je uiteindelijk ook anders gaat voelen en daar gaat het om. Vertrouwen zal je hierbij helpen en je stap voor stap verder brengen.

 

Hier een simpele en toch zeer effectieve oefening die je daarbij zal helpen.

De innerlijke glimlach

Een glimlach werkt door tot in elke cel van je lichaam. Het laat het stressniveau dalen en stimuleert de productie van endorfine (gevoelens van welbevinden en pijnstilling). Het is een stille, zachte, ingetogen glimlach die vooral naar binnen is gericht. Probeer het eens en kijk wat het voor je doet:

  • Sluit je ogen, ontspan je kaken en je hele gezicht.
  • Adem een paar keer rustig en diep helemaal in en weer uit.
  • Laat dan zachtjes een glimlach opborrelen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld aan iets liefs en vertederends denken zoals een puppy of iemand waar je heel veel van houd.
  • Laat de glimlach zachtjes spelen rond je lippen.
  • Laat hem doorstromen naar je (gesloten) ogen.
  • Laat het gevoel helemaal toe. Laat het zich uitbreiden.
  • Blijf hier een tijdje mee zitten en voel wat het met je doet.

TIP: Deze oefening is een mooie start van de dag en werkt ook prima tussendoor wanneer je even onrust of angst op voelt komen. Je brein kan maar een ding tegelijk…

 

Wat levert het je op om vol vertrouwen in het leven te staan?

 

Vind je het te spannend of de stap te groot? Vooral nu, in deze zware periode kan het extra moeilijk zijn. Geen nood, ik help je er graag bij. Wees welkom en voel je vrij om contact met mij op te nemen.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!