Overvloed in deze Coronatijd? 

Waar denk jij aan als je het woord ‘overvloed’ hoort?

In onze huidige maatschappij wordt overvloed vaak geassocieerd met geld, veel spullen, een groot huis, een gelukkig gezin, een goede baan… Vooral materiële zaken die je vast kunt pakken en anderen kunt laten zien. In deze tijd van de Corona-stilstand kan het heel moeilijk zijn om een gevoel van overvloed te ervaren of het kan juist opkomen omdat we meer tijd hebben om het op te merken.

 

Als ik me eenzaam voel hebben deze dingen voor mij heel weinig betekenis. Het leven is immers toch alleen grijs en somber. Dan is de lol van bezittingen er ook snel af. Al geeft het wel een gevoel van veiligheid, want die spullen zijn vertrouwd en je weet wat je eraan hebt. Ze kunnen troost en steun geven.

 

Ons leven draait in de meeste gevallen vooral om het najagen van dingen die we willen maar (nog) niet hebben, met ons vergelijken met anderen, met ons ervan bewust zijn met wat er NIET is. Daarbij verliezen we het oog voor de overvloed die er ondanks alles om ons heen is.

Overvloed betekent ook:

 • Een gezond lijf. Wat gebeurt er met je als er ook maar iets van je lijf niet functioneert? Dat merk je meteen en je voelt je een stuk minder lekker.
 • Het wonder van je lichamelijke functies. Hoe zou je het vinden om er zelf voor te moeten zorgen dat je op tijd in- en uitademt, dat je bloed van zuurstof wordt voorzien, dat je haar en nagels gaan groeien en dat elke cel precies krijgt wat die nodig heeft?
 • Harmonieuze familiebanden. Welke gevolgen heeft het op jou als de communicatie onderling niet goed loopt, als er angst of boosheid overheerst of zo veel afstand onderling is dat er helemaal geen contact, communicatie en vertrouwen is?
 • Plezier in je werk, want heb je dat niet – hoe leuk is het dan om daar te werken en om ernaartoe te gaan?
 • Dankbaarheid voor wat je elke dag hebt, want hoe zou je leven eruitzien als dat er niet was?
 • Tijd voor jezelf en de dingen die je belangrijk vindt. Je weet vast wel hoe het voelt als je gehaast bent en het gevoel hebt nergens tijd voor te hebben.
 • De liefde van je huisdier.
 • De liefde van je partner/kinderen.
 • Energie om ’s morgens je bed uit te komen en dingen te doen.
 • De ruime keuze aan eten die je elke dag ter beschikking hebt.
 • Et cetera.

 

Overvloed heeft zo veel gezichten, maar hoe bewust ben je je daarvan?

Als je het gevoel hebt dat er geen overvloed voor jou bestaat is het goed mogelijk dat je focus gericht is op het ontbreken ervan. Ons brein is een superintelligent ding. Het gelooft alles wat we hem vertellen. Alles wat wij als waar zien is voor ons brein eveneens waar. Dus, als jij ervan overtuigd bent dat er geen overvloed voor je is doet je brein er alles aan om te bewijzen dat het inderdaad zo is.

 

Het goede nieuws is dat het andersom net zo werkt. Dat betekent: als je leert om beetje bij beetje je aandacht te richten op de dingen die er WEL zijn, die het leven een stukje mooier maken, die er zijn zonder dat je er iets voor hoeft te doen, zal je stap voor stap ervaren dat er ook voor jou overvloed is.

 

Er is meer dan genoeg van alles voor iedereen. De oorzaak van hoe jij je wereld ervaart zit in je hoofd, in je brein. De manier waarop jij alles waarneemt bepaald hoe jij erover denkt, welke betekenis je eraan geeft en daarmee hoe je je voelt.

 

Aan jou de keuze: Wat wil jij het liefst ervaren in je dagelijks leven – tekort of overvloed?

Jij hebt het in de hand! Begin er gewoon mee. Nu!

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat is overvloed voor jou?
 • Welke tekens van overvloed zie je om je heen?
 • Hoe voel je je daarbij?

 

 

Heb je vragen? Voel je vrij om contact met me op te nemen onder kathrin@vrouwinkracht.nl.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!