Ik ben jaloers op jou!

Ik ben jaloers op mensen met meer geld dan ik.

Ik ben jaloers op mensen die een partner hebben.

Ik ben jaloers op mensen die meer succesvol zijn dan ik.

Ik ben jaloers op mensen met meer zelfvertrouwen dan ik.

Ik ben jaloers op wat anderen wel hebben en ik niet.

 

Heb jij dat ook wel eens?

 

Ik weet het. Het is geen onderwerp waar je zomaar openlijk over praat. Maar ik weet 100% zeker dat ik niet de enige ben. Daarom doe ik het, om toch woorden aan dit gevoel te geven.

 

Op dit moment ben ik me daar in ieder geval bijzonder bewust van. Ik ben er niet trots op. Sterker nog, ik wil helemaal niet jaloers zijn! Maar ik weet wel dat het niet helpt om de jaloezie alleen maar weg te stoppen in een diepe put en die gauw met een stevig deksel af te sluiten. Daarmee verdwijnt het niet. Wel uit het zicht, maar het blijft onderhuids sudderen. Je moet de confrontatie ermee wel aangaan wil je het veranderen. Of in ieder geval verzachten. De lading ervan afhalen zodat dit gevoel niet meer dominant aanwezig is.

 

Ik durf van mijzelf te zeggen dat ik normaal gesproken niet gauw jaloers ben. Waarom nu dan wel?

 

Er gebeuren op dit moment te veel onplezierige dingen in mijn leven. Vooral met betrekking tot geld. Alles lijkt tegelijk te komen en ik heb het gevoel dat ik het niet aan kan.

 

Misschien ken je een dergelijke situatie ook:

 • Het begint ermee dat de koelkastdeur kapot gaat. Die moet je vervangen en dat kost geld.
 • Het geld op je rekening wordt steeds minder en er komt minder inkomen binnen.
 • Van de belastingdienst krijg je bericht dat je een paar duizend euro inkomstenbelasting over het voorafgaande jaar mag nabetalen.
 • Je moet zorgtoeslag terugbetalen,
 • De zorgverzekeraar wil enkele honderden euro’s van je omdat je voor meer behandelingen dan je had verwacht een eigen bijdrage moet betalen,
 • De boekhouder blijkt meer kosten gemaakt te hebben dan verwacht en stuurt je daarvan een gepeperde rekening
 • En tot overmaat van ramp krijg je nog een boete van de gemeente omdat je je nieuwe hond te laat hebt aangemeld…

 

Daar wordt ik niet vrolijk van… in tegendeel.

 

Op zo een moment vind ik het extra zwaar en is het een grote last om alleenverdiener te zijn. En om alles alleen te moeten regelen. Dan wordt ik inderdaad jaloers op mensen die een partner hebben, die ook inkomen heeft. Dat maakt het – in mijn ogen – toch een stuk makkelijker.

 

Durf jij eerlijk naar jezelf te kijken:   Waar ben jij wel eens jaloers op?

 

Ik vind het fijn om succesverhalen van anderen te horen  –  als het met mijzelf goed gaat… En precies dáár gaat het om! We zijn alleen maar vatbaar voor jaloezie, zelfmedelijden, klagen en zeuren als we ons niet lekker in ons vel voelen. Als we iets anders willen dan wat er op dat moment is en als we ons met andere mensen vergelijken.

 

jaloezie

 

Hoe kun je ervoor zorgen om je goed te voelen ondanks een overweldigende situatie?

 

Het is een feit: alle boven genoemde zaken moet ik daadwerkelijk betalen. Maar zal het mij makkelijker afgaan als ik mij daar continu zorgen over blijf maken? Of als ik voortdurend groen van jaloezie ben omdat anderen een (financiële) partner hebben en ik niet? Helpt mij dat? Nee!

 

Wat helpt dan wel?

 

Praktisch:

 • Eerst alles op een rij zetten.
 • Kijken of er een manier is om de kosten te spreiden, bijvoorbeeld door in termijnen te betalen.
 • Kleine, hapklare brokken maken die te overzien zijn.
 • Op zoek gaan naar manieren om geld binnen te halen, bijvoorbeeld:
  • tijdelijk uitzendwerk doen
  • spullen op marktplaats verkopen
  • lezingen of workshops geven
  • op straat staan te zingen…
 • Je uitgaven beperken om meer over te houden.

Het nadeel van het laatste is wel dat je daarmee jouw onderbewuste met de boodschap voert dat jouw leven uit tekorten bestaat. Dat er niet genoeg is voor jou.

 

Naast de praktische dingen die je kunt doen om voor overzicht te zorgen en zo de eerste lading er van af te halen, heb je ook nog een ander belangrijk hulpmiddel ter beschikking:

Je geestkracht/wilskracht

 • Wat wil je?
  • Wil je in het gevoel van armoede en wanhoop blijven steken of wil je jouw situatie verbeteren?
 • Wat denk je over jezelf?
  • Zal het je lukken of zal je falen?
 • Wat is sterker?
  • Geloof en vertrouwen dat je een weg zult vinden.
  • Of piekeren en angst dat je nog verder af gaat glijden.

 

Het antwoord op de beide laatste vragen gaat de richting sturen en zal bepalen wat de uitkomst is.

jaloezie, omgedraaid

 

Daarmee dient zich de volgende vraag aan: Wie of wat kan jou helpen? Wie kun je om hulp vragen?

 

Dat dit een lastig punt is hebben we al in een eerdere blog gezien (‘Help, ik kan het niet alleen’). En toch is het belangrijk, zeker als je even niet weet wat je moet doen. Je bent het jezelf schuldig om ervoor te zorgen dat je hulp krijgt zodat het weer beter met je gaat! Want je verdient het. Omdat ook jij waardevol bent. Daar ben ik van overtuigt.

 

Het is een proces. Je kan er in blijven hangen, er tegen vechten of leren ermee om te gaan. De keuze is aan jou. Ook ik vecht er tegen. Ook ik blijf er nog in hangen, maar het besef is er wel dat dit niet helpt.  Soms helpt een verhaal. Het volgende verhaal heeft mij geholpen om een betere keuze te maken. Ik wens, dat dit ook voor jou zo is:

Een oude Cherokee indiaan geeft zijn kleinzoon onderricht over het leven.

“Binnen in me is een gevecht gaande”, zegt hij tegen de jongen.

“Het is een afschuwelijk gevecht tussen twee wolven. De ene wolf is slecht – hij bestaat uit woede, jaloezie, verdriet, spijt, hebzucht, verwaandheid, zelfmedelijden, schuldgevoelens, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego.

De andere wolf is goed – hij is vreugde, vrede, liefde, hoop, kalmte, nederigheid, vriendelijkheid, welwillendheid, medegevoel, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof. Binnen in jou woedt dezelfde strijd – en datzelfde geldt voor ieder mens.”

De kleinzoon denkt daar enkele ogenblikken over na en vraagt dan aan zijn grootvader:

“Welke wolf zal het gevecht winnen?”

De oude Cherokee glimlacht en antwoordt eenvoudig:

“Degene die je voedt.”

welke wolf voed jij?

Ik ga er nu mee aan de slag.

 

Wil jij mij helpen?

Ik zou het erg fijn vinden om van jou tips te krijgen van hoe jij met een dergelijke situatie omgaat. Laat het mij weten.

Zet het hieronder in de berichtenbox of stuur een privé-bericht.

 • Waar ben jij wel eens jaloers op?
 • Hoe ga jij dan met je jaloezie om?
 • Wat zijn jouw tips om jaloezie om te buigen in vertrouwen?

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!