Happy New Year! :-)

Het is Nieuw Jaar!

Niet volgens onze kalender, maar wel volgens defireworks natuur. Al lang voordat Halloween ontstond vierden natuurvolkeren eind oktober het einde van de oude en het begin van de nieuwe cyclus in het natuurlijke ritme van het jaar. Daar voel ik zelf ook meer voor dan voor de huidige vieringen van Oud en Nieuw met vooral veel eten en feesten.

 

 

Gisteren zag ik voor het eerst een boer met een indrukwekkende machine die de laatste mais ging oogsten. Daar wil je echt niet tussen komen – al die scherpe, grote messen. Alles was perfect op elkaar afgestemd: de oogstmachine voorop, gevolgd door een tractor die de fijngesneden snippers opving en daarna kwam de volgende tractor die de grond meteen klaar maakte voor de winter.

Zo gaat het in de natuur: het oude maakt plaats voor het nieuwe.         Samhain Blessings

 

In ons leven is het net zo. Als je het zat bent je een buitenbeentje te voelen en volop in het leven wilt stappen en ervan genieten, dan is het nodig om eerst oude ballast af te werpen. Daar is nu een zeer goede tijd voor. De bomen laten je mooi zien hoe dat gaat.

samhain-bos

Natuurlijk hoef je niet alles in één keer los te laten. Dat doet een boom ook niet. Dat zou niet goed voelen en is te beangstigend. Belangrijk is dat je je er veilig en gesteund bij voelt. Je hoeft niet meer te doen dan je aan kunt.

 

Wat kan je doen?

 

 • Volg het voorbeeld van de natuur en maak meer tijd en ruimte voor stilte.
 • Maak contact met jouw lichaam
  • Wat leeft er in je?
  • Wat vraagt om aandacht?
 • Sta stil bij de positieve dingen die dit jaar je tot nu toe heeft gebracht. Wat is jouw oogst?
 • Kwam je belemmeringen tegen? Wat heb je hierdoor over jezelf geleerd?
 • Wat laat je nu los om de volgende cyclus met minder ballast te doorlopen?
 • Als je het praktisch uit wilt voeren kun je bijvoorbeeld een vuur aansteken. Wat je los gaat laten op briefjes schrijven, daar één voor één verbinding mee maken en ze dan aan het vuur geven.

 

Deze tijd van het natuurlijke Oud en Nieuw heeft ook te maken met een voelbare verandering in temperatuur en de hoeveelheid daglicht. De dagen worden steeds korter, het is veel langer donker. We trekken ons meer terug in ons huis, waar we het aangenaam warm en licht maken. Waar we ons beschermd voelen tegen de kou en nattigheid buiten. Toch is de zon juist nu bijzonder omdat hij zo laag staat en zijn licht zacht is en alles een gouden randje geeft. Zijn warmte is weliswaar niet meer voldoende om je huid te bruinen, maar nog steeds warm – hartverwarmend.

 

Dit hartverwarmende licht heb jij ook in je. Altijd. Laat het stralen, net zo zacht als de herfstzon.

 

stralend hart

Hoe?

 • Verwen jezelf door naar de sauna te gaan.
 • Verwarm de harten van mensen door er voor mensen die je lief hebt te zijn.
 • Laat jezelf verwarmen door de liefde en vriendschap die anderen voor jou hebben.
 • Gun jezelf iets moois, waar je heel blij van wordt Iets dat je hart verwarmt.

 

Maar deze tijd van het jaar heeft ook nog een andere kant. De herfst is de ultieme tijd van loslaten en daarom ook een mooi moment om stil te staan bij mensen die overleden zijn. Mensen, die iets voor je betekenden, waar je van hield. Het kunnen ook andere dingen zijn die je raakten doordat je ze los moest laten en je het gevoel had iets verloren te hebben. Bijvoorbeeld: een verbroken relatie, ontslag van het werk, kinderen die het huis uit gaan, projecten die niet lukten, ziekte die je leven bedreigde, het voelen verminderen van je lichaamskracht, het einde van een levensfase, verhuizingen of ook het loslaten van interesses en dromen, die nu niet meer belangrijk zijn.

 

Door hier aandacht aan te besteden maak je weer ruimte. Het is niet de bedoeling om dingen verbitterd weg te gooien om ervan af te zijn, maar met liefdevolle ogen ernaar kijken, en van daaruit – met dankbaarheid – vrij geven om ruimte te scheppen. Je mag de pijn voelen, je mag verdrietig zijn. Je mag alle tranen laten komen en gaan om dat wat onherroepelijk voorbij is. Maar zie ook de mooie dingen die het je gebracht heeft, de pareltjes die jouw cadeaus zijn.

 

 • Als je wilt kun je er een tekening van maken of een verhaal over schrijven.
 • Je kunt ook een instrument bespelen dat jou helpt om oud verdriet los te weken.
 • Neem er de tijd voor. Het is goed om al het oude verdriet de tijd en kans te geven om los te komen. Tranen spoelen je schoon.
 • Op een gegeven moment voel je dat het goed is: je wordt weer kalm, leeg, ontspannen en stil. En je zult voelen dat er iets zwaars en pijnlijks verdwenen is.
 • Wees dankbaar.gratitude jar

 

De processen in de natuur kun je niet tegenhouden. Doe dat ook niet met het proces van loslaten door middel van tranen. Laat je leiden door de stroom van het leven. Je hoeft niet altijd te weten wat daarna komt. Het komt gewoon. Vertrouw erop dat het goed is.

 

 

Wat vond je van dit artikel? Wat heeft het bij jou in beweging gebracht? Of juist verstild?

Laat het me weten. Ik hoor het graag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!