Heb jij ook zo een hekel aan perfectionisme?

Ik wel. En weet je waarom? Je komt er geen stap door vooruit. Integendeel. Alles moet meteen goed zijn, moet mooi, aantrekkelijk, waardevol, professioneel zijn, het moet vlotjes gaan et cetera. Kortom: het moet perfect zijn. Pas dan mag het de wereld in. Dat kost ontzettend veel tijd en energie.

 

Zo werkt het bij mij in ieder geval. Een voorbeeld: Ik wil zó graag stoppen met fluisteren en mijn stem laten horen. Met mijn bedrijf iets waardevols neerzetten. Iets betekenen voor mensen, die – net als ik – bereid zijn te veranderen en hun diepste droom waar willen maken. Daar ben ik inmiddels 1 jaar mee aan het puzzelen. Wanneer is het goed?

 

Je gaat ervoor, je bent goed op weg, alles loopt lekker. En dan komt het: PERFECTIONISME! Je zoekt 100 x naar bevestiging dat het ook écht perfect is. Maar een stemmetje binnen in je zegt: het is nooit goed genoeg. JIJ bent nooit goed genoeg. Zelfs als andere mensen het WEL goed vinden.

 

perfectionisme

 

Besluipt jou perfectionisme ook vooral dan als iets bijna af is?

 

In mijn geval is het vaak zo met een blog of als ik een workshop heb opgezet. Is het af, ben ik er ineens niet meer zeker van dat het zo goed is. Of als ik achteraf, nadat ik iets gepubliceerd heb, ineens nog een spelfout ontdek. Dan wil ik het het liefst meteen verwijderen. Liefst zou ik voor alles een schema willen, een strikt keurslijf dat succes garandeert. Maar dat bestaat natuurlijk niet. En dat is maar goed ook. Want het is grote onzin. Wat een saaie boel zou het zijn als wij allemaal hetzelfde deden? Toch?

 

Uit mijn zelfonderzoek is een schema ontstaan, waarmee duidelijk wordt welke invloeden perfectionisme op jezelf en je functioneren kan hebben. Helaas komt het niet goed uit op de website/blog. Moet ik het blog dan maar niet plaatsen? Of kan ik de boodschap ook anders overbrengen?

Dit is een mooi moment om met perfectionisme te oefenen. Dus, laat ik het los en doe het anders.:-)

 

De gevolgen van PERFECTIONISME

 

 • stress
 • angst
 • beginmotivatie slaat om in demotivatie
 • intuïtie- killer
 • spontaniteit verdwijnt
 • kost meer energie dan het geeft
 • eenzaamheid

 

Blijft de vraag:

Waarom ben je dan zo veeleisend? Moet die lat wérkelijk zo hoog liggen?

 

In principe is er niks mis mee. Het is goed om een doel na te streven. Je wilt kwaliteit en waarde bieden, als persoon wil je wat bereiken in je leven en je wilt dat anderen je leuk en aardig vinden. Maar wanneer is het perfect? Bestaat dat eigenlijk? Of is het niet beter om in het leven te staan met een houding van: ‘I love all my perfect imperfections’? Zou dat niet meer rust geven?

 

Wat ik ook heb ontdekt: 

Als ik erg erop gericht ben om alles perfect te willen doen kan ik daar zo mee bezig zijn dat ik mensen om mij heen  vergeet (bijvoorbeeld afspraken of verjaardagen). Of dat ik niet eens merk dat ik bijna geobsedeerd bezig ben met mijn eigen dingen dat ik daardoor zelfs mensen kan afstoten. In het ergste geval blijven mensen op afstand en voel ik me op een gegeven moment eenzaam en verlaten. Als jij dat ook herkent is dit een zeker teken dat je verkeerd bezig bent. Stop daar onmiddellijk mee!

 

5 tips:

 • Neem jezelf niet zo verschrikkelijk serieus! Je mag best vaker om jezelf lachen.
 • Doe je best en heb vrede met het resultaat.
 • Perfectionisme bestaat niet. Niets en niemand is 100% perfect.
 • Vergeet niet dat je MENS bent. Durf mens te zijn en laat het zien.
 • Om perfectionisme af te leren: doe af en toe bewust iets ‘fout’. Vergaat dan de wereld?

 

Of doe het als “Loesje”, die zegt: “Ik leg de lat lekker hoog. –  Dan loop ik er gewoon onderdoor.” Dit is een geweldige tip, toch?

 

Welke invloed heeft perfectionisme op JOU? En wat ga jij er vanaf nu aan doen? 

Laat het mij weten. Ik ben er zeer benieuwd naar, want wij zijn allemaal verschillend en beleven dingen anders. Dus schrijf jouw ervaringen onderaan in de reactie box.

 

 

perfectionisme-stress

 

Wat vind jij? Laat het mij weten in de berichten box hier onder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!