Ben jij ook een ‘gehandicapte’ duizendpoot?

Als we het over een duizendpoot hebben bedoelen we meestal een mens die heel veelzijdig is, die (bijna) alles kan en heel flexibel is. Je zit aan de computer te werken, checkt even je mails, voert daarnaast een telefoongesprek, vult je kopje thee bij en maakt aantekeningen. Of je rijdt in de auto, je schakelt automatisch, schuift een cd in de cd-speler, stelt het volume in, let op de weg, kijkt in de achteruitkijkspiegel, eet een boterham, zingt lekker met het liedje mee of je belt of papt (wat eigenlijk niet mag).

Herken je dat?duizendpoot NU

 

Al meerdere keren kreeg ik het als compliment te horen: “Je bent een echte duizendpoot”. Maar als je alleenstaand bent kun je ook niet anders. Er is niemand die je een taak voor je kan laten doen; je kunt het met niemand delen. Je werkt je een slag in de rondte maar de afwas moet je toch echt zelf doen en de hond uitlaten en je boterhammen smeren en, en, en…

 

Er is altijd zo veel doen en jij moet het in je eentje maar voor mekaar zien te boksen. Zelfs als je je niet goed voelt.

 

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik voel me soms een gehandicapte duizendpoot. Dan willen sommige beentjes ineens een andere kant op of sommigen willen sneller dan anderen. Dan struikel ik en loop vast. Een coördinatie probleem! Een echte duizendpoot, het dier, overkomt dat trouwens nooit. Zijn pootjes bewegen allemaal volgens een vast en effectief ritme. En allemaal dezelfde kant op!

 

 

vallen en opstaanMaak jij ook plannen om je taken op een effectieve manier af te werken?

IK probeer dingen te combineren die bij elkaar passen en op een logische volgorde afgewerkt kunnen worden. Toch, gaandeweg, wordt ik door duizend-en-één dingen afgeleid die ook om aandacht vragen. Dat is dan een struikelmoment. De vraag is: blijf je overeind of val je om?

 

 

Het leven is een reeks van vallen en opstaan. En dat zal ook zo blijven. Daar is ook niks mis mee, als je maar langere tijden hebt waar het lekker loopt. Tijden, waarin je bij kunt tanken, de vruchten van je inspanningen plukken, leuke dingen doen, met dierbaren samen zijn, kortom: van het leven genieten.

vallen en opstaan2

Maar hoe doe je dat? Hoe houd je overzicht en voorkom je dat je struikelt?

 

Er zijn vele manieren om overzicht te houden en zodoende stress te vermeiden.

 

Ik kan alleen maar met je delen wat bij mij werkt. Zo heb ik verschillende manieren uitgeprobeerd en voor mezelf een combinatie gemaakt van dingen die ik waardevol en nuttig vind. De kunst is om een manier te vinden die bij JOU past.

Het voordeel van dingen in je eentje doen is, dat jij helemaal zelf kunt bepalen hoe en wanneer je wat doet.

 

Wat mij helpt:

 • de dagen van de week indelen, bijvoorbeeld:
  • maandag ochtend is voor mijzelf en ga ik naar Yogales – de rest van de dag is om met klanten te werken
  • dinsdag is voor Business-time – dan werk ik aan mijn website, blogs, trainingen en online producten
  • woensdag met klanten en aan mijn administratie werken
  • donderdag met klanten werken
  • vrijdag is voor Business-time (cursussen volgen, online werken)
  • Zaterdag en zondag zijn mijn computervrije dagen. Dan ga ik huishoudelijke taken doen, wassen, opruimen, ramen zemen, in de tuin werken… of: HELEMAAL NIKS doen
  • Zo komt alles een keer aan de beurt.

 

 • Elke zondag verdeel ik mijn taken voor de komende week over de vastgelegde dagen
  • TIP: plan de dagen niet te vol! Laat ruimte voor onvoorziene gebeurtenissen.
  • TIP:  pauzeer regelmatig, houd deze tijd echt vrij: om te eten, een kopje thee te drinken, om te bewegen…
   • Op Business-timedagen werk ik tot uiterlijk 15:30 u aan de computer. Daarna gaat die uit en ga ik lekker een eindje met mijn hond wandelen. Dat helpt om rust in mijn hoofd te brengen en om lekker te bewegen. In een eerdere blog hebben we het er al over gehad hoe belangrijk en helpend beweging is, vooral als je dreigt vast te lopen.

 

 • Je kunt de dagen ook heel strak plannen. Ik heb hiervoor een speciale agenda met per pagina ÉÉN dag met tijdindeling. Dat helpt mij enorm. Maar ook ik ben en blijf mens houd ik mij er ook niet altijd strikt aan. Het kost veel discipline en uit eigen ervaring weet ik, dat die niet altijd op te brengen is.

 

Dus:

 

 • Wees lief voor jezelf. Kraak jezelf niet af als het niet is gelukt zo als je het wilde. Morgen is een nieuwe dag en een nieuwe mogelijkheid om het dan net iets beter te doen.
 • Doe elke keer je best. Meer dan je best kun je niet doen.
 • Kijk terug op de dag en geef jezelf een schouderklopje voor alles wat vandaag goed is gegaan.
  • TIP: schrijf het op bij de dag zelf in de agenda (ik heb daar een gewoonte van gemaakt). Dat geeft later een goed gevoel als je het nog eens leest.

 

Nu ben ik heel benieuwd:

Wat is JOU succesrecept voor duizendpoten om al je taken te doen, maar op een manier zodat je overzicht, plezier, rust en minder stress ervaart?

 

Laat het ons weten hier onder in de berichtenbox. Wie weet, verschijnt jouw tip straks op mijn lijst met alle nuttige tips voor succes, die praktisch zijn voor duizendpoten zoals jij en ik.

 

duizendpoot

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!