Angst is maar voor even – spijt is voor altijd!

Laatst had ik een gesprek met een collega tolk en kreeg ik de tip om eens naar het lied van Daniel Lohues “Angst is mar veur eben, spiet is veur altied” te luisteren. Dat deed ik en het zette mij aan het denken.

moed vs angst

 

Wat is beter: angst of spijt?

Soms wordt je door iets geraakt en zie je dingen ineens anders. Als je geluk hebt zet het je in beweging en kom je in actie.

Dit gesprek en de dingen die dezelfde dag gebeurden in mijn werk als Tolk Gebarentaal maakten mij één ding duidelijk: als ik nú niet eindelijk doe wat ik werkelijk wil zal ik eeuwig met dezelfde dingen geconfronteerd worden. Elke keer tegen dezelfde muren oplopen en het mezelf kwalijk nemen dat ik niets verander. Tot ik op mijn sterfbed lig en vol spijt moet zeggen: ‘Had ik maar…’

Hoe lang wil je nog wachten?

Zo ver wil ik het niet laten komen. Mijn overpeinzingen hebben mij het volgende overzicht opgeleverd:

 

ANGST SPIJT
Voor onbekende situaties, onzekerheid, problemen niet kunnen overzien, verlies. Inzicht > dat had anders gekund, met waarschijnlijk beter resultaat.
Doemdenken > wat er allemaal zou kunnen gebeuren/mis gaan. Over iets wat je (niet) gedaan hebt.
Vooral VOORAF (of tijdens) een situatie. Tijdens, maar vooral ACHTERAF.
Dus: Dus:
Je kan er wat aan doen > er is nog een kans. Je kan er niets meer aan doen > de kans is voorbij.
Kan als motivatie werken > om in actie te komen. Werkt demotiverend > haalt je naar beneden.
Biedt kansen:

–       om de situatie te verbeteren

–       om te groeien, overwinning, sterker worden

–       om te leren

Kans op:

–       schuldgevoel

–       verbittering

–       depressie

 

Ik nodig je uit om dit voor jezelf te onderzoeken en dit overzicht aan te vullen met je eigen inzichten hierover. Ik zou het heel fijn vinden als je dat ook met mij wilt delen, in de berichten- box helemaal onderaan. Misschien zijn er ook wel positieve dingen over spijt te vinden… Ik ben er heel benieuwd naar.

 

Ja, je kunt fouten maken.

Ja, het kan mis gaan.

Ja, je kunt falen.

 

De vraag is: is je angst hiervoor ZO groot dat je het niet eens probeert?

SpijtDe kans is groot dat je later in je leven spijt van hebt, maar dan is het te laat.

Doe je het tóch? Als het mislukt ben je tóch (minimaal) één stap verder. Goed, het werkte niet, maar deze ervaring brengt je ook één stap dichter bij wat wél werkt.

Als ik er zo naar kijk, weet ik wel wat mijn antwoord op bovenstaande vraag is.

 

En wat is jouw antwoord?

 

 

Zet het hieronder in de box. Ik hoor het graag.

En voor de liefhebbers: Daniel Lohues, Angst is maar veur eben 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!