Waarom iedereen jouw kinderloos en zonder partner zijn moet respecteren

Iedereen verstaat onder respect iets anders. De een vind het belangrijk en let er bewust op, de ander neemt het voor vanzelfsprekend, weer een ander kan het geen bal schelen…

 

Voor mij betekent respect:

 • Iemands eigenheid zien en waarderen
 • In zijn/haar eigen waarde laten
 • Het recht hebben om dingen zelf en op een eigen manier te mogen doen.

respect-yourself-others

 

Wat betekent respect voor jou?

 

Laatst kreeg ik een compliment omdat ik iemand met respect behandelde. Stomverbaasd was ik. Het zette mij aan het denken: Is het niet normaal dat je dat doet? Verwachten we dat niet gewoon van elkaar?

 

Hoeveel ruzies ontstaan er niet door het onderliggende gevoel dat je door de ander niet gerespecteerd te word? Ik kan me er wel een paar in mijn eigen leven herinneren.

 

In de praktijk blijkt er verschil in te zitten. We vinden het vaak belangrijker om tegenover anderen respect te tonen, omdat we geleerd hebben dat het zo hoort.

 

Hoe zit het met respect voor jezelf?

 

Claim je het als je grondrecht of vind je het normaal dat anderen met jou omgaan zoals zij willen, ongeacht hoe jij je daarbij voelt? Voor onszelf nemen we het vaak niet zo nauw en zijn we veelal veel negatiever, agressiever en venijniger dan naar anderen toe. Vooral als we een slechte dag hebben of het niet zo gaat zoals we willen.

 

Ook als het gaat om mensen die wij als ‘anders’ beschouwen, omdat ze zich niet zo gedragen of eruitzien als wij of wat in onze ogen ‘normaal’ is. Bijvoorbeeld mensen uit een andere cultuur, gehandicapten of mensen die kinderloos en alleenstaand zijn. Respect tonen voor iets wat je niet kent of begrijpt is een hele uitdaging.

 

Gelukkig zijn er mensen die bereid zijn om voor dit ‘anders-zijn’ open te staan. Zo verbreed je elkaars horizon en ontdek je dat we uiteindelijk helemaal niet zo veel van elkaar verschillen. Dan ontdek je: wij zijn allemaal mens. Wij bestaan allemaal uit vlees en bloed. We hebben allemaal dezelfde (over)levensbehoeften: eten, drinken, slapen, lucht om te ademen, kleding, een dak boven ons hoofd. En we willen allemaal geliefd en gerespecteerd worden.

Pyramide levensbehoeften van Maslow

 

Respect is minder vanzelfsprekend dan je denkt. Je moet er ook wat voor doen, want het begint bij jezelf. Respecteer eerst jezelf voor de prachtige mens die je bent!

 

Zelfvertrouwen is belangrijk, want…

…als jij jezelf niet vertrouwt en respecteert, waarom zou een ander dat dan wel doen? 

 

 • Luister naar jouw eigen-wijsheid. Je weet zelf het beste wat je wilt en wat je nodig hebt.
 • Ken jouw eigen grenzen – lichamelijk, geestelijk en emotioneel. Ga daar niet overheen.
 • Eet gezond, beweeg, rust op tijd, verwen jezelf eens.

respect-self

Al deze zaken zijn uitdrukking van respect voor jezelf.

 

Naar anderen toe kan het al met hele simpele dingen, bijvoorbeeld mensen die je tegenkomt een ‘goedemorgen’ wensen, onderweg met de auto je richtingaanwijzers gebruiken (ik verbaas me er steeds weer hoeveel mensen dat niet doen), van de spullen van anderen afblijven…

 

Vrouwen die kinderloos gebleven zijn, ondanks hun diepe wens om wel kinderen te willen, in hun waarde laten. Maar ook toestaan dat iedereen zelf eigen keuzes mag maken, ook de keuze om geen kinderen te willen.

 

Ben je het met mij eens?

Respect lijkt zo vanzelfsprekend en toch is het soms ver te zoeken. Laten we het weer groeien!

Hier. Nu.

Eerst voor jezelf, want dan hebben anderen vanzelf respect voor jou. Het is namelijk aanstekelijk.

 

Want:

 • Jij bent mens, net als iedereen.
 • Jij bent van vlees en bloed, net als iedereen.
 • Jij bent jij.
 • Jij bent uniek.
 • Jij hebt jouw eigen behoeftes en maakt van daaruit je eigen keuzes.
 • Jij waardeert de eigenheid van de ander.
 • Jij bent bereid om mogelijkheden en de positieve kanten te zien in jezelf en de ander.

 

Kortom: Jij bent een geschenk voor de wereld!

 

jezelf-worden

Een ding gaat mij nog wel aan het hart: Het gaat niet om een ‘ikke-ikke’-houding om jezelf te verheerlijken en boven anderen te zetten. Dat heeft niets met respect te maken.

 

Wel dat je ophoudt om je onder anderen te plaatsen, want jij bent net zo waardevol als iedereen. Jij hebt jouw eigen plek in de wereld.

 

Respect is dus iets wat niet altijd en overal duidelijk is. Het heeft te maken met je eigen gesteldheid, manier van denken en leven, ervaringen, bereidheid om iets anders te doen. Voel je een sterke behoefte om meer gerespecteerd te worden, ga dan eerst goed kijken hoeveel respect jij jezelf geeft. Daar begint het.

 

Met de inzichten die ik je hiervoor heb gegeven gaat dit zeker lukken.

Een vraag die mij hierbij bezig houdt is de volgende en ik ben benieuwd hoe jij dat ziet.

 

Zijn mensen die zelf veel hebben meegemaakt in hun leven respectvoller dan anderen zonder deze ervaring?

Geef jouw antwoord in het contactveld hieronder. Ik ben zeer benieuwd.

 

Op de prachtige vrouw die je bent!

 

Kathrin

Vrouw in Kracht

 

PS: Deel dit bericht met alle kinderloze alleenstaande vrouwen die jij kent en die er ook baat bij kunnen hebben of dit interessant vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!