Geloof jij ook in wonderen? Zo niet, dan zou je dat wel moeten doen, want…

Hoe vaak maak je een wonder mee?

 

Dat ligt er maar net aan wat jij als wonder definieert. De meesten van ons benoemen alleen maar grootse dingen als een wonder, dingen die ons emotioneel raken: de geboorte van een kind, een natuurfenomeen of een indrukwekkende situatie. Alle andere dingen nemen we als vanzelfsprekend aan.

 

In ons dagelijks leven met zijn drukte en snelheid is het al moeilijk om bij kleine wonderen stil te staan, laat staan als eenzaamheid je in de greep heeft, dan lijkt het alsof ze helemaal niet meer bestaan.

En tóch geschieden ze elke dag. Of we ze nu waarnemen of niet.

In de periode dat ik me het meest eenzaam voelde zat ik vol woede, verdriet, het gevoel van onrechtvaardigheid, vergeldingsdrang en de vraag ‘Waarom?’. Ik kon met niets anders bezig zijn. In deze tijd bestond er niets anders in mijn belevingswereld.

 • Is het niet een wonder dat er een moment komt waarop je beseft dat je je ellendig voelt en dat je dit niet wilt?
 • Is het niet een wonder dat je ineens een kracht en moed in je voelt opkomen en je niet weet waar die vandaan komt?
 • Is het niet een wonder dat je ineens wakker wordt uit een dergelijke roes en besluit om het anders aan te pakken en je het ook doet?

 

Ik durf zelfs te zeggen dat eenzaamheid op zichzelf ook al een wonder is, want wat je hersenen met je doen als je er langdurig last van hebt is verbazingwekkend. Alleen pakt dat niet altijd positief uit.

 

Elke dag geschieden wonderen. Als we er eens bewust bij stilstaan merken we op dat het er veel meer zijn dan we met ons hoofd kunnen bedenken.

 

Om te beginnen is ons hele lichaam al een wonder op zich. Hoe alles ingenieus in elkaar zit en met elkaar samenwerkt zonder dat je er zelf iets aan hoeft te doen. Een voorbeeld: De lucht die je inademt gaat naar je hart. Daar vermengt het zich met het bloed. Dit zuurstofrijke bloed wordt vanuit je hart naar elke cel in je lichaam gebracht waardoor elke cel haar specifieke functie kan uitoefenen. Dat gebeurt gewoon automatisch, steeds opnieuw. Als je bewust zou proberen om je lichaamsfuncties te controleren (bijvoorbeeld je hartslag, je spijsvertering, menstruatie, je zintuigen…) verstoor je het alleen maar. Het is onmogelijk en dat is maar goed ook.

 

De lucht op zich is een wonder. Het is zo ongrijpbaar en meestal onzichtbaar en toch zouden we zonder lucht niet kunnen leven.

 

Water is nog zo een wonder. Het kan heel stil en zacht zijn, maar ook erg krachtig en vernietigend. Water kan zelfs de puntigste steen rond vormen. Is het niet een wonder dat jij thuis de kraan kunt opendraaien en er altijd vers, schoon water tot je beschikking staat? Is het afwatersysteem niet ook een wonder, dat ervoor zorgt dat al het vuile water wordt afgevoerd en weer gereinigd bij je terugkomt zodat je er weer mee kunt koken en het zelfs kunt drinken?

 

Als je een huisdier hebt zal je het ook elke dag meemaken. De onvoorwaardelijke liefde die hij of zij je schenkt, het diepe vertrouwen en de communicatie en begrip die je soms onderling hebt. Is dat geen wonder? Voor mij wel.

Er zijn nog zo veel meer dingen die in ons dagelijks leven als wonder bestempelt kunnen worden en waar we eigenlijk nooit bij stilstaan:

 • Dat je elke ochtend weer wakker wordt, zelfs als je de wekker niet zou zetten.
 • Het bed waarin je slaapt, zo warm en zacht en behaaglijk.
 • Elektriciteit en alles wat je daardoor kunt doen, bijvoorbeeld voedsel vers houden (koelkast) of een maaltijd bereiden (fornuis), zien wat je doet in het donker (licht, lampen).
 • Telefoon en internet, waardoor je met mensen overal in de wereld kunt communiceren en informatie kunt krijgen.
 • Stoffen waarmee kledingstukken gemaakt worden, die in de zomer licht en dun zijn om je te verkoelen en in de winter dik en zacht om je te verwarmen. En dan nog in prachtige kleuren waaruit je kunt kiezen…
 • Je auto, waar je alleen maar in hoeft te stappen en die je naar elke locatie brengt waar je ook maar wilt zijn. Soms maakt je ook gebruik van andere wonderbaarlijke middelen zoals een vliegtuig om ergens te komen. We begrijpen niet hoe het in elkaar zit en toch brengt het ons naar waar we willen zijn.
 • De sterren en de hemel die dag en nacht boven ons zijn en de aarde omhullen.
 • De verschillende manieren waarop je met andere mensen in relatie kunt staan.
 • Je buikgevoel, waar je soms intuïtief ‘weet’ wat goed of niet goed voor je is.
 • De cyclus van de natuur, waar alles op zijn eigen tijd en manier ontkiemt, groeit, tot bloei komt en verwelkt en loslaat.

 

Als ik er zo bewust mee bezig ben kan ik nog wel veel meer optellen.

Nu ben ik er benieuwd naar:

Wat vind jij wonderbaarlijk in je leven?

Welk wonder heb je zelf meegemaakt?

Ik vind dat we daar dankbaar voor mogen zijn.

Niets is vanzelfsprekend.

Het leven is veel te kort om eraan voorbij te gaan. Wacht niet totdat je misschien door het leven gedwongen wordt om de kleine dingen te waarderen. Elk moment is geschikt om een wonder te ervaren.

 

Deel jouw wonder(en) onder dit bericht en dan komt het mee op de ‘lijst van wonderen’ die ik ervan ga maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!