Ben je je vertrouwen kwijt? Zo vind je het terug…

‘Je kunt niemand vertrouwen.’

‘Mensen zijn achterbaks.’

‘Ik ben al genoeg bedrogen in mijn leven en wil dat niet nog een keer meemaken.’

‘Ik heb al vaker een verkeerde beslissing genomen en vertrouw mijn eigen oordeel niet meer…‘

Dit soort uitspraken komen van mijzelf en ik hoor ze ook van mensen om mij heen.

 

We maken nu eenmaal fouten in ons leven. We nemen de verkeerde afslag, we nemen de verkeerde beslissing, we geloven de verkeerde mensen en dan komt het moment waarop we onszelf dat allemaal kwalijk nemen en zodoende het vertrouwen in anderen kwijtraken, maar het meeste nog het vertrouwen in onszelf.

 

Dat is zo jammer.

 

Het is ook nergens voor nodig, want ieder mens maakt dat mee. Helaas zijn er veel mensen die zich, om welke redenen dan ook, buitengesloten voelen. Die het gevoel hebben om ‘anders’ te zijn en daarom nergens bij te horen, die het idee hebben dat er iets mis met ze is en zich daardoor steeds verder terugtrekken en stil houden.

 

Waar haal je dan zelfvertrouwen vandaan?

 

Die uiterlijke stilte kan niet op tegen de kakofonie van negatieve gedachten, angsten en doemscenario’s die door je hoofd spelen, vooral als er eenzaamheid in het spel is. Je brein doet zijn best om je te laten geloven dat het er alles aan doet om problemen te voorkomen, maar in feite veroorzaakt het juist meer problemen doordat het vertrouwen in jezelf, je eigen vaardigheden, andere mensen en in de wereld om je heen grondig ondermijnd wordt.

 

Hoe kun jij een ander vertrouwen als je jezelf niet vertrouwt?

Hoe kan een ander jou vertrouwen als jij jezelf niet vertrouwt?

Hoe moet je vertrouwen in de wereld om je heen hebben als je jezelf niet vertrouwt?

Het is simpelweg onmogelijk.

 

De enige manier om weer vertrouwen te krijgen is verandering.

  • Verandering van hoe je over jezelf denkt.
  • Verandering van hoe je naar jezelf, je leven en andere mensen kijkt.
  • Verandering van hoe je je tegenover jezelf en anderen gedraagt.
  • Dan pas zal er verandering komen in wat en hoe het nu is en hoe je je erover voelt.

 

Dat gaat niet van vandaag op morgen. Dat heeft tijd en vertrouwen nodig.

  • Vertrouwen dat verandering werkelijk mogelijk is.
  • Vertrouwen in het proces, in elke stap op de weg.
  • Vertrouwen in het feit dat jij een prachtig mens bent met ongekende mogelijkheden en talenten.
  • Vertrouwen in jezelf, dat jij het kunt.

Je kunt alles bereiken als je het werkelijk wilt. Daar kun je echt op vertrouwen. Je moet alleen de beslissing nemen om jezelf dat te gunnen.

 

Het is uitermate belangrijk dat je begrijpt dat jij als persoon, als mens altijd goed bent. Je bent een prachtig wezen, ook als je eens een fout maakt, ook als je eens boos of verdrietig bent. Het doet er niets aan af dat jij een mooi mens bent. Daar mag je echt op vertrouwen.

 

Kijk maar eens om je heen. Wat zie je allemaal?

Denk je dat de stoelen, kasten, boeken, televisie, je auto of de beplanting van je tuin er zou zijn als er niet iemand was die dit voor zich had gezien, erin geloofde en erop vertrouwde dat het mogelijk was?

 

Sommige veranderingen gaan snel, denk maar aan het weer. Anderen vragen meer tijd, vooral persoonlijke processen op weg naar heling en zelfvertrouwen.

 

Je kunt het zien als het planten van een zaadje. Elk zaadje heeft tijd nodig om te kiemen en daarna te groeien. De eerste kleine veranderingen vinden onder de grond, in de donkere aarde plaats. Je ziet er niets van en tóch is het proces gaande. Je zult niet ongeduldig elke dag het zaadje weer uitgraven om te kijken of het al kleine wortels aanmaakt, tóch? Doe dat alsjeblieft ook niet met de zaadjes van je vertrouwen.

 

Ook als je nog zo hard wenst dat het anders was dan het nu is – het gaat in kleine stapjes en je vertrouwen moet ook stap voor stap groeien. Daarom gaat een dergelijk proces ook alleen in kleine stapjes, want het moet wel te behappen zijn. Alleen dan kan ook het vertrouwen groeien. Te grote stappen die door haast mislukken werken alleen maar averechts.

 

Wat er ook in je leven speelt – zodra je het perspectief verandert waarmee je naar jezelf en naar je leven kijkt heb je de sleutel in de hand die op alle sloten past waarmee je jouw geluk vergrendeld hebt.

De manier waarop je denkt en naar de wereld kijkt bepaald hoe je jezelf en je leven ervaart.

Om dit te veranderen moet je leren om anders te denken, je anders te gedragen en anders te handelen. De beloning zal zijn dat je je uiteindelijk ook anders gaat voelen en daar gaat het om. Vertrouwen zal je hierbij helpen en je stap voor stap verder brengen.

 

Ik zou je graag een makkelijke oefening willen geven om vertrouwen op te bouwen, maar die bestaat niet. De enige manier is om het gewoon te doen. Elke dag weer iets kleins anders doen dan de dag ervoor, en weer, en weer. Zet de angst opzij en vertrouw erop dat het gaat lukken!

 

Stel dat je vertrouwen een boost heeft gekregen en blijvend is – wat zou je ermee kunnen bereiken?

Wat zou je dan als eerste doen?

 

Vind je het te spannend of de stap te groot? Geen nood, ik help je er graag bij. Vooral nu, in deze donkere periode van het jaar kan het extra moeilijk zijn. Daarom ben ik er om je bij te staan en kunnen we samen kijken naar welke weg het beste bij jou past. Je kunt hieronder een gratis Skype-verbindingssessie met mij aanvragen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!