Ken jij het gevoel van een gebroken hart?

 

Hoe vaak maak je dingen mee die je hart zwaar maken? Best vaak, he?

Gelukkig zijn de keren dat ons hart werkelijk lijkt te breken zelden. Zelfs als we nog zo veel pijn hebben zien we achteraf dat we nog leven. Ons hart is onbreekbaar. Neemt niet weg dat het wel zo voelt…Vooral als je je eenzaam voelt komt dit gevoel en de pijn die daarmee gepaard gaat op.

 

We hebben dit aan ons verstand te danken. Die gaat altijd voor de meest logische strategie: je beschermen en in veiligheid brengen, pijn vermijden en onkwetsbaar zijn en blijven.

 

Alle momenten dat je ooit kwetsbaar was en in het vervolg diep teleurgesteld, afgewezen, verraden of zelfs verlaten zijn in je geheugen en in elke cel van je lijf gegrift. Ook de pijn ervan en een gevoel van zwakte… En niemand wil zwak zijn…

 

Wat doe je dan?

Je kweekt een dikke beschermlaag om je heen, een verdedigingsmuur . Je hart is niet meer vrij. Het verhardt gaandeweg en kan je alleen nog maar in leven houden. Zodoende word je zelf hard en reageer je snel met woede, haat en wraakzucht. Je verbitterd.

 

Op zich is deze muur niet slecht. Hij helpt ons hart om intense emoties en diepe teleurstellingen te verwerken. Op lange termijn werkt deze strategie echter niet, want:

Voel je je werkelijk veiliger en zelfverzekerder als je hart afgesloten is?

Als we eerlijk zijn: niet. In tegendeel, je wordt daardoor alleen maar kwetsbaarder.

 

Het is paradox, ik weet het, en toch werkt het zo: Hoe meer we ons hart opsluiten des te sterker het gevoel dat we kwetsbaarder zijn en we het extra goed moeten beschermen. Zodoende houd je langzaam maar zeker op te voelen:

– Geen pijn meer, maar ook geen andere emoties

– We worden onverschillig, niets raakt ons

– We kwetsen anderen niet en worden niet gekwetst

– Maar we voelen ook geen vreugde en plezier meer

– We hebben niet meer lief en kunnen geen liefde meer aannemen.

Het is  het ‘wijze’ besluit van ons verstand om de diepe emoties en wonden niet te WILLEN voelen. Op deze manier zullen en kunnen ze niet geheeld  worden.

 

Ik kan me nog pijnlijk goed aan deze periode in mijn leven herinneren en wil dat absoluut niet nog eens meemaken.

Aha, er is een manier om daar uit te komen?

Ja zeker: DE MUUR AFBREKEN!

 

Natuurlijk niet alles in één keer, dat levert alleen maar ellende op. Met beleid en stap voor stap zodat je je ten alle tijden veilig voelt. Dat betekent ook je kwetsbaarder op te stellen. Door naar je hart te luisteren en niet naar je verstand.

 

Het hart zegt: Wat wij denken dat ons zwak maakt, maakt ons in werkelijkheid sterker. En wat we denken dat het ons sterker maakt, maakt ons in werkelijkheid zwakker.

 

De strategie van het hart is altijd gebaseerd op liefde. De strategie van het verstand daarentegen is gebaseerd op angst. Het is juist de weerstand tegen pijn die ervaringen zo pijnlijk maakt.

 

Ons hart is bereid om pijn te voelen, want het weet dat dit beter is dan helemaal niets te ervaren. Je hart kan niet verzwakt worden, zelfs als het een beetje bloedt – dat is het geheim.

Wat is de toestand van jouw hart?

Ons hart bevindt zich – over het algemeen – in een van de drie toestanden:
  1. Voor het grootste deel gesloten
    • Dan heeft het verstand besloten dat je al genoeg teleurstellingen en afwijzingen hebt gehad.
    • Gevolg: je zorgt ervoor dat je hart onkwetsbaar wordt en door niets en niemand geraakt kan worden.
  2. Half geopend
    • Je opent en sluit je hart afhankelijk van de omstandigheden, bijvoorbeeld voor bepaalde mensen in een veilige omgeving.
    • Gevolg: het openen en sluiten wisselt met de omstandigheden. Je hart is afhankelijk. Dat kost energie en kracht.
  3. Voor het grootste deel geopend
    • Ondanks teleurstellingen blijft je hart open voor vertrouwen, communicatie en geloof in het goede.
    • Gevolg:  je bent meer en meer in je eigen midden. Je staat in je energie en kracht.

 

Mijn eigen hart is ‘half geopend’. Bij de meeste mensen is dat het geval. Ik ken maar 8 mensen die hun hart volledig durven te openen.

 

Kort samengevat:

 

  • Een half geopend hart is erg afhankelijk van de omstandigheden. Het reageert voortdurend op prikkels door zich te openen (alleen als mensen ook vriendelijk tegen je zijn) te sluiten (bij kritiek of opmerkingen). Het zoekt continu naar erkenning en goedkeuring, opent zich als deze worden gegeven en sluit zich bij hun afwezigheid. Dit hart vreest steeds voor verandering van de omstandigheden.
  • Diepe emoties zoals liefde en tederheid zijn te kwetsbaar en komen alleen in een volledig steunende en veilige omgeving tot uitdrukking.
  • In een uitdagende situatie trekt het zich terug achter de muur ondanks het Weten dat liefde en openheid onoverwinnelijke krachten zijn.

 

De conclusie van het verhaal

 

  • Je hart heeft geen bescherming nodig. Je hart IS je bescherming.
  • Juist als je hart geopend is ben je onkwetsbaar.
  • Pijn wordt veroorzaakt door je eigen verwachtingen en gedachten.
  • Je kunt alleen gekwetst worden als er angst in je hart leeft.

Hoe zou het zijn als je je hart eens een liefdevolle knuffel geeft?

In de gratis videoserie ‘De kracht van aanraking’ leer ik je hoe. Dit is een perfect moment hiervoor: even aandacht voor je hart, even aandacht voor jezelf.

Of, als je al toegang tot de serie hebt, bekijk de video nog eens en doe mee.

 

❤️❤️❤️Je hart is je er ontzettend dankbaar voor. ❤️❤️❤️

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!