Durf jij te vertrouwen als al jouw houvast wegvalt?

Mijn Yoga-docente werkt vaak met een thema tijdens haar lessen. Omdat zij net te horen kreeg, dat ze binnen enkele dagen haar Yogaruimte moet verlaten en ze zo snel geen nieuwe optie heeft om dit Yogaseizoen af te ronden was het thema deze keer: vertrouwen. Het raakte mij en ik vind het zo inspirerend, dat ik deze andere zienswijze hierover graag met jou wil delen. Want ik vind het heel toepasselijk, vooral als je de uitdaging aangaat om jezelf te ontdekken, om te durven jezelf te zijn en dit keer op keer te laten zien en horen. …  Kijk maar, wat jij er zelf van vind…

 

Waar vertrouw jij op?

Wat betekent eigenlijk VER‐TROUWEN?

 

Het woord vertrouwen kan je in 2 stukken hakken:

  • trouwen = betekent je met iets of iemand verbinden waar je hart naar uit gaat. En daar trouw aan zijn.
  • ver = betekent dat het in beweging is

Dus: Vertrouwen is dat er beweging/verandering komt in datgene waar je trouw aan bent.     Beweging/verandering in datgene waar je je mee verbonden hebt.

 

Wat betekent vertrouwen voor JOU?

 

Doorgaans betekent vertrouwen dat je gelooft dat iets blijft en niet verandert. Dat je iets of iemand trouw blijft. Je vertrouwt op de zekerheid die het biedt.

 

Is er wel sprake van vertrouwen als je je vasthoudt aan zekerheid? Aan dat wat je al kent of gelooft? Maar wat nou, als die zekerheid wegvalt?

 

Soms gaat dat gepaard met een hevige schok, soms met een geleidelijke verandering. Maar een ding is zeker: er is beweging. En niet altijd een die we graag willen.

 

Waar vertrouw je op als er geen zekerheid meer is?

Blijf je dan nog trouw aan waar je je mee verbonden hebt?

 

Blijf je trouw aan jezelf, ook als andere mensen je niet leuk vinden, als ze kritiek op je hebben, als je afgewezen wordt voor die baan waar je voor solliciteerde, als je jezelf afkraakt en klein maakt?

 

Ver‐trouwen betekent eigenlijk dat je je nergens meer aan vasthoudt maar meebeweegt met wat er is. Dat alle dingen die je zekerheid geven even weg zijn.

 

loslaten, vertrouwen

Beleef het zelf en doe maar mee:

 

Voel eens: heb je de moed om zonder trouw te zijn = vast te houden aan iets dat je zekerheid biedt, te durven vertrouwen? Kan je vertrouwen op iets wat niet vaststaat maar beweegt?
Laat je eens dragen door iets wat je (nog) niet kent. Hoe? Door volledig los te laten en te ervaren dat er een grond is die jou altijd draagt. Vertrouwen zit juist in de hele simpele dingen. Als alles wegvalt wat voor jou zekerheid betekent –   je kan nooit lager vallen dan de grond. De grond onder jou is er altijd. En zal je altijd dragen, wat er ook gebeurt. Daar kan je op vertrouwen. Dat is zeker.

 

Als je al jouw zekerheden opgeeft, dan ben je nergens trouw meer aan, dan houd je jezelf nergens meer aan vast en is er een grond onder je die jou altijd draagt.
Dan is er vertrouwen……
Dan mag alles even losgelaten worden om te voelen wat vertrouwen is.

 

Dat is de weg van yoga en meditatie…. Leren te vertrouwen…. Door los te laten waar je je aan vasthoud.
Als je los laat en diepe ontspanning voelt maak je kennis met iets anders dan waar jij je aan vast hield…

 

Wat blijft er over als je je nergens meer aan vasthoud??

Mag je uit je evenwicht worden gehaald??

Mag je zekerheid los weken???

 

Als jij al je spanningen los laat kan je niet dieper zakken dan de grond die jou draagt. Vertrouw steeds meer op de grond onder je. Laat je dragen.

 

Durf je erop te vertrouwen dat er altijd een grond is die jou draagt?
Daar hoef je niets voor te doen alleen maar te laten…..
Laat je op je uitademing maar meestromen naar de aarde om spanningen los te laten en je te laten dragen.
Vertrouw op de aarde die jou draagt in elke beweging die er is…

 

vertrouwen

 

Wat vind jij van deze oefening?

Wat voelde je erbij?

Wat deed het met je?

 

 

Voor mij was het een belangrijke gewaarwording. Maar al te vaak in ons leven hebben we het idee dat de grond onder onze voeten weggetrokken wordt, vooral in heftige stresssituaties. Maar nu weet ik zeker, dat dit niet zo is. De grond, de aarde is er werkelijk altijd, voor iedereen van ons en ze draagt ons allemaal, hoe zwaar we ook bepakt zijn.

 

Laat hieronder en reactie achter. Ik ben heel benieuwd hoe jij die oefening hebt ervaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!