Ben jij ook een snelheidsduivel?

full speed oldiesNee hoor, ik bedoel het niet als de waarschuwende vinger in de lucht als je met de auto onderweg bent. Je bent wel een snelheidsduivel als je te hard rijd, maar daar zit wel iets achter …

 

Want dat betekent dat je geen rust in je lijf en in je hoofd hebt en je ook op andere gebieden van je leven in een snelheidsmodus zit: dat alles snel moet gaan, om welke redenen dan ook.

 

En als het gaat om de wens om gehoord en gezien te worden:

Denk jij, dat iemand je ziet als je alsmaar met een ‘woesj’ overal aan voorbij zoeft?

Ik denk van niet. Mensen hebben dan niet eens de kans om jou te zien! Laat staan om ook te horen wat je te zeggen hebt.

 

En, nog belangrijker: hoor en zie jij jezelf dan nog wel?

Heb jij dan in de gaten, wanneer je behoefte aan eten en drinken hebt? Of dat je beter even 5 min naar buiten kan gaan i.p.v. dat ene ding eerst nog af te maken?

Ik loop mijzelf regelmatig voorbij en merk bijvoorbeeld pas dat ik te weinig gedronken heb als ik hoofdpijn begin te krijgen. En ’s nachts lig ik er vaak wakker van, omdat mijn hersenen nog steeds tollen en ik niet tot rust kan komen.

 

 

Het is waar, we leven in een tijd waar alles steeds sneller lijkt te gaan. Auto’s worden sneller, de surf- en downloadsnelheid op internet ook, mensen hebben haast en thuis probeer je ook zo veel mogelijk in korte tijd af te krijgen om zo meer tijd over te houden voor leukere dingen. Dat doe ik althans.

 

achtbaan

 

 

Ben jij iemand, die gehaast door het leven rent? Die steeds het gevoel heeft iets te missen, te laat te komen of het niet op tijd te redden?

 

Snelheidsduivels willen dat alles meteen werkt en opgelost is of verandert. Ik ook. Maar ik heb een ding geleerd: dat werkt niet! Hoe sneller je werkt om het resultaat af te dwingen –> hoe drukker je wordt –> hoe meer gehaast en opgejaagd je bent –> hoe moeilijker het gaat en je uiteindelijk trager reageert –> hoe meer fouten je maakt en hoe frustrerender het dan is. En juist het moment dat je bijna op ontploffen staat omdat het voor de zoveelste keer niet lukt of nog steeds niet af is, is het hoogste tijd om te stoppen en iets anders te doen, bij voorkeur te bewegen.

 

Ik heb er genoeg van!

 

Ik heb er nu dusdanig genoeg van, dat ik dit nu echt ga veranderen. Ik ga mij nu aanleren om echt de rust te nemen die ik nodig heb. Om rustig over dingen na te kunnen denken, om rustig dingen te doen die ik wil doen en die ook afmaken, en ook om te kijken welk effect dat heeft.

 

Maar, hoe pak je dat aan?

 

Het doel is: rust in je hoofd krijgen. Want als je hersenen keihard aan het werk zijn om alle gedachten, ideeën, prikkels van buitenaf (bv informatie uit de krant etc.) te verwerken, werkt alles in jouw lichaam ook veel harder. Dus, kan je ook geen rust in je lijf voelen. En dus niet naar jezelf luisteren,maar ook niet naar anderen.

 

Ik heb geprobeerd om dit te bereiken door rustig te gaan zitten en proberen te ontspannen, bv door meditatie. In mijn geval werkt dat niet. Ik heb ontdekt, dat het mij beter helpt om dan een tijdje lichamelijk bezig te zijn, bv. in de tuin werken, lekker stevig met de hond wandelen, de woning opruimen, een stuk fietsen, lekker dansen, sporten en zo voort… Alles, waarbij je je lichaam gaat aanspannen en in beweging komt is ideaal. Lekker lachen hoort daar ook bij. Dan ben je namelijk met iets heel anders bezig dan met je gedachten. En zodoende komt er rust in je bovenkamer.

 

Een voorbeeld uit mijn leven.

Daarom sta ik elke ochtend eerder op en doe eerst een vaste aantal Zonnegroeten tot ik het er warm van krijg en de energie in mijn lijf begint te stromen. Daarna ga ik lekker stevig met mijn hond ons rondje door het bos wandelen. Zodoende zijn al die opkomende gedachten van wat ik die dag wel niet alles moet doen op de achtergrond en kan ik mijn dag rustig en ontspannen beginnen. Dat gaat al goed. Nu is het mijn uitdaging om ook vaste rust- en bewegingsmomenten gedurende de rest van de dag te vinden.

 

En vanaf nu ga ik ook weer elke dag mijn bewegings-dvd uit de kast halen met Zen Chi. Dat is beweging en meditatie ineen. Perfect (voor mij)!

 

Dus: DOE IETS! BEWEEG JE ZO LANG OF OP EEN MANIER WAARDOOR JE GAAT ZWETEN! Dan pas zal je dit effect bereiken.

balance

 

Heb jij ook al eens dat heerlijk, voldane gevoel ervaren, als je klaar bent met het lichamelijke werk en dan – met een lekker kopje thee – tot rust komt? Zalig vind ik dat! Ik kan dan niet anders, dan glimlachen. En jij?

 

In een boek las ik onlangs het volgende verhaaltje:

 

Een oude wijze man en een leerling zijn in gesprek. De wijze zegt: “Als ik zit, dan zit ik. Als ik loop, dan loop ik. Als ik eet, dan eet ik.”

De leerling kijkt hem aan en zegt: ”Ja, maar doe ik toch ook!”

De wijze oude antwoordt: “Als jij zit, dan sta je al. Als jij loopt, dan ren je al. En als jij eet, dan ben je al klaar.”

Voel je het verschil?

verdern dan je denkt

Heel herkenbaar! Voor jou ook?

Dus: vermijd haast en ongeduld! Want deze dwingen je vaak tot beslissingen en handelingen, die je vanuit rust niet zou hebben gemaakt. Handel en doe vanuit rust wat te doen is en doe dit met een glimlach. Het verschil zal duidelijk voelbaar zijn.

 

Nu wil ik graag van jou weten: wat helpt JOU om tot rust te komen?

Heb jij nog andere strategieën die bij jou goed werken?

 

Dat zou echt super tof zijn, want dan hoef ik het niet alleen te doen. En het is ook leuker om dat met meerdere mensen samen te doen. Want zo kan je elkaar inspireren en motiveren om vol te houden. Daarom zet ik het nu ook in een blog, zodat er ook van buitenaf een soort van controle is of ik het ook daadwerkelijk doe. Daarmee verplicht ik mij ook om de belofte, die ik hiermee aan mezelf heb gemaakt ook werkelijk te houden. 🙂

En denk eraan: 

Hel zal niet in ene keer lukken om kalm te worden. Dat hoeft ook niet. Stapje voor stapje. Het gaat erom elk klein succes te vieren!

 

Laat jij even wat tips en suggesties hieronder achter? Super 😉

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!