Ben jij ook een ,Emmeke’?

Er is een verhaal over een meisje. Ze heet Emmeke.

Ze is jong en wil niets liever dan zingen en dansen. En vragen stellen.
De mensen in haar omgeving vinden dat ongepast en lastig. Ze laten haar dat merken door berispingen en afwijzing.
Zo groeit ze op en als ze groot is en de wereld in gaat, houdt ze zich stil.

 

Herken je dat? Zit er ook een Emmeke in jou?

 

In mij zeker. Ik kan er soms zo woest over worden dat mensen van alles vinden en mij vertellen hoe ik me moet gedragen, wat ik moet doen en wat ik wel of niet mag zeggen. Mijn overtuiging van kinds af aan was dat ik dom ben. Daardoor hield ik me jarenlang in en deed ik mijn best om het anderen naar de zin te maken. In plaats van mij gelukkig te voelen leverde het vooral stress op: de dwang om mij in bochten te wringen, vooral niet mijn eigen mening te uiten, maskers op te zetten zodat ik maar in de smaak viel. Dat liet me continu twijfelen en zorgde ervoor dat ik me terugtrok.

 

Als je je continu bezighoudt met wat andere mensen van je vinden en denken kom je in een gevangenis terecht. Deze gevangenis kan op je op den duur verstikken door eenzaamheid.

 

Weet je wat het ergste is?

Jij bent zelf de cipier. Vaak zonder dat je je ervan bewust bent. We zijn ervan overtuigd dat het alsmaar ‘die anderen’ of de omstandigheden zijn die ons niet moeten, die ervoor zorgen dat wij ons minderwaardig of niet goed genoeg voelen.

 

Maar die overtuiging zit in ons eigen hoofd en lijf. Zij is daar waarschijnlijk al in je kindertijd ingeslopen en heeft zich er door alle ervaringen die je hebt meegemaakt stevig in genesteld. Een overtuiging leeft ervan dat hij situaties opzoekt die bevestigen waar je diep vanbinnen in gelooft. Zodat je uiteindelijk daadwerkelijk gelooft dat het aan jou ligt.

 

Maar dat is niet zo!
Het verhaal gaat nog verder.

Emmeke komt bij een groep wervelende vrouwen. Zij dansen gewoon naar hartenlust en op het ritme van hun wilde natuur. Daar danst Emmeke vrijelijk mee.
Een vriendelijke pianist nodigt haar uit om samen met hem te gaan zingen. Natuurlijk mag ze dat, want haar stem is zo mooi.

Op haar reis door het leven komt ze in een tempel, waar ze een oude wijze ontmoet. Hij geeft haar toestemming om alle vragen te stellen die ze in zich heeft.

Daar bloeit Emmeke op.

 

Alles wat je als kind al in je hebt en waar je blij van werd zit nog steeds in je. Geen mens in de hele wereld kan dit van je afpakken!

De kunst is om je weer ervan bewust te worden wat dat ook alweer was en wat voor jou werkelijk belangrijk is. Zo kun je je van die negatieve overtuiging bevrijden. Wat ook werkt is andere situaties en mensen opzoeken die je helpen om júist die blije en mooie overtuigingen over jezelf te bevestigen. Dat laat je opbloeien. Net als Emmeke.

 

Misschien ben je iemand die dat gemakkelijk zelf kan. Als je in je leven hebt geleerd om op een positieve manier met tegenslagen om te gaan, dan is de kans dat je je eenzaam kan voelen nog wel aanwezig, maar zal je er op lange termijn geen blijvende last van hebben.

 

 

Misschien zijn je overtuigingen over jezelf en het leven nu dusdanig negatief dat je geen grip meer lijkt te hebben op de onbevangen, blije en spontane delen van jezelf. Misschien heb je de deur naar andere mensen toe dichtgetrokken en verschuil je je in je gevangenis van eenzaamheid. Zelfs dan kun je leren om er uit te komen. Als je dat werkelijk wilt en met begeleiding die je bij de hand neemt en je naar het goede spoor leidt.

 

Wil jij je ook lekker in je vel voelen en gelukkig zijn?

Emmeke heeft de moed gehad om zich bij de juiste mensen weer te openen. Ze danst en zingt weer en stelt haar vragen.

 

Zet hieronder jouw antwoord op de volgende vraag hieronder in de berichtenbox.

Wat heb jij in je hart dat nog niet naar buiten durft?
Kun je mensen vinden die je kunnen helpen het te uiten?

 

Als je professionele begeleiding wilt, neem dan contact met mij op. Ik help je graag.

 

Ter inspiratie kun je de komende weken kijken naar het programma ‘Nooit meer alleen’ op omroep Max. Elke woensdag om 13.20 uur. Daar zie je wat eenzaamheid met kan doen en hoe je jouw leven weer kleur kunt geven. Of klik hier voor de online uitzending. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!