Heb jij dat ook?
Je staat voor je overvolle kledingkast en weet niet wat je aan moet trekken.
Je wilt een deodorant in de winkel kopen en weet niet welke je zal kiezen.
Wat is dat toch? Ineens valt je op dat je beslissingen moet nemen en dat je dat lastig vind.
Heeft het te maken met de leeftijd (zo rond je 40e) dat je daar meer moeite mee hebt?
Is het, omdat je meer levenservaring hebt en nu andere zaken belangrijker en van meer waarde zijn dan vroeger, toen je nog jong was?
Ineens heb je het gevoel dat je nog wat uit leven wilt halen, want het is plotseling korter dan je had gedacht. Je wilt nu kwaliteit in plaats van kwantiteit.
En dat heeft gevolgen:
je moet beslissingen nemen.
Sommige mensen laten alles los en beginnen een heel nieuw leven. Ik zelf heb dat punt (nog) niet bereikt, maar heb er veel bewondering voor. Wat een lef! Zou jij het durven?
In een Duits artikel las ik laatst:
“Midlife-crisis. Dat is het moment wanneer we ons ervan bewust worden dat ons leven eindig is en wij al over de helft zijn. Dan willen we plotseling alles veranderen…”
Zou DAT het zijn?
Of: Wordt je op andere ideeën gebracht door de Media, die je van alles voorschotelen en je het gevoel geven iets te missen?
Of: Is het jouw innerlijke stem die zich bevrijdt uit de hoek waar je haar hebt verstopt, en die nu eindelijk gehoord en gevoeld wil worden?
Vragen die een antwoord zoeken. Ik merk, dat ik de ene vraag makkelijker vind te beantwoorden dan de ander. Als je werkelijk voor je innerlijke stem gaat betekent dat, dat je uit jouw comfortzone moet stappen. Dat betekent dingen, die je altijd deed en die niet goed werken loslaten en in plaats daarvan iets nieuw proberen – zonder te weten hoe dat uitpakt. Best eng…
Dat betekent ook: beslissingen nemen. Definitief. Zonder te aarzelen.
Doe je dat niet, betaal je een prijs.
Een gevoel dat je naar beneden haalt:
- Je wordt inflexibel, star. (liever alles zo laten, je weet wat je hebt maar bent ongelukkig)
- Je wordt angstig, onzeker. (want: wat als je de verkeerde beslissing neemt?)
- Er is weinig kans op succes. (je bereikt niet wat je wilt)
Je innerlijke stem weet precies wat je zou moeten doen, wat het juiste voor je is op elk moment. We noemen het ook wel intuïtie. Maar weinig mensen luisteren erna.
Hoe komt dat?
Alles heeft twee kanten. Jouw intuïtie volgen laat je vrijer ademen, geeft energie, bevleugeld je en laat je komen waar je wilt zijn.
De andere kant ervan is, dat je beslissingen moet nemen. En dat betekent dat je van dingen afscheid moet nemen. Net als naar Rome, zo leiden ook 1000 wegen naar jouw doel. Maar je kunt elke keer maar ÉÉN van die wegen kiezen, de andere 999 zal je dus niet bewandelen.
Hoe meer opties, des te moeilijker de beslissing. Het risico op teleurstelling is groter als je de ‘verkeerde’ keuze maakt. Het is veel gemakkelijker als er maar weinig keuze is. Bijvoorbeeld: Als je met vakantie op een klein eiland gaat met maar drie restaurants, is dat te overzien. De beslissing waar te eten is snel gemaakt. Maar waar ga je op de Boulevard in Scheveningen eten met het ene restaurant naast het andere?
Wat ben ik blij dat er in Nederland maar ÉÉN opleiding tot Tolk Gebarentaal bestaat. Als er drie of vier waren geweest was ik misschien nooit Tolk geworden.
Vandaag de dag worden wij overspoeld door keuzemogelijkheden. Wij hebben keuzes, waar mensen die vroeger leefden helemaal niet over na hoefden te denken. Op de leeftijd waar wij tegenwoordig onze ‘midlife-crisis’ hebben, waren de meeste mensen al overleden. Leefden ze langer, was het alsnog onmogelijk om een nieuw leven te beginnen, want wie ging dan ’s avonds de koeien naar de stal brengen?Hoe neem je nou de juiste beslissing?
Hoe neem je nou de juiste beslissing?
Er zijn 3 manieren van beslissingen nemen:
- met je verstand.
- met je gevoel.
- door druk van anderen.
- Kiezen met je verstand kost heel veel tijd. Je gaat lijstjes maken met voor- en nadelen. Heel rationeel en vanaf een afstand. Je kan tientallen scenario’s bedenken waarvan de meesten nooit zullen gebeuren. Je kan er zelfs bang van worden zodat je helemaal geen keuze meer durft te maken.
- De plek waar je de juiste beslissing neemt zit in je buik – je buikgevoel. Als je een beslissing neemt voel je heel goed in je lichaam of deze juist is of niet. Voelt het goed? Dan is het juist. Voel je ergens in je lijf weerstand, spanning of stress? Dan is het niet de juiste keuze.
- Op deze manier kan je beter geen beslissingen nemen. Want dan kiezen anderen en niet jij.
De meest beroemde filosoof van China, Konfuzius, zegt:
“Snelle beslissingen bestaan niet, want ze deugen niet.
Wie het doel kent kan beslissen.
Wie beslissingen neemt vindt rust.
Wie rust heeft is veilig.
Wie veilig is kan nadenken.
Wie kan nadenken kan verbeteren.”
Dus:
-
weet wat je doel is.
-
volg jouw gevoel.
-
heb vertrouwen.
-
er zijn geen goede of foute beslissingen. Iedere beslissing brengt je precies daar waar je moet zijn.
Als extra steuntje: het lied van Van Dik Hout – ‘De keuzes die je maakt’ (met tekst)
https://www.youtube.com/watch?v=GfeeGFDJ8oc
Hoe gemakkelijk neem jij beslissingen? Laat het ons weten hieronder in de reactiebox.
Ken je nog mensen, voor wie dit ook leuk of interessant is, deel het gerust.