Weet je wat eenzaamheid met je stem doet?

In Roermond werd gisteren afgelopen maandag (16 april) de Dag van de Stem uitgebreid gevierd. Helaas heb ik het te laat gezien, anders was het best een leuk idee voor een uitstapje geweest, want het programma was wel speciaal en interessant (http://www.dagvandestem.nl/website/programma/). Misschien een tip voor volgend jaar dan…

 

Dit geeft mij aanleiding om er ook eens bij stil te staan, simpelweg vanwege het feit dat mijn stem de laatste tijd vaker wegvalt en ik een ‘kikker in de keel’ heb. Ook merkte ik op dat ik een ander stemgeluid heb als ik Nederlands praat dan als ik Duits praat.  Het is ook een feit dat je stem gaat veranderen naarmate je ouder wordt, maar daar wil ik niet eens aan denken…

 

Interessant, vind je niet?

Maar wat is onze stem eigenlijk?

Ik bespaar je even het medisch-technische verhaal. Dat kun je op internet vinden. Mij gaat het om het unieke, persoonlijke aspect erachter.

 

Heel in het kort gaat het bij onze stem om het volgende:

 

We produceren klanken. Meerdere klanken achter elkaar worden tot woorden en deze hebben betekenis. Niet alleen onze woorden of gebaren houden een boodschap in, maar ook ons stemgeluid. Daaraan kunnen anderen horen hoe we ons voelen of hoe ze onze boodschap moeten begrijpen. Bijvoorbeeld, of iets grappig bedoeld is of juist serieus, of het een waarschuwing is of gewoon een mededeling.

 

Ook de stemkwaliteit vertelt iets: bv. ben je verkouden klinkt het anders dan wanneer je gezond en fit bent; je intonatie is ook van invloed net zo als je spreektempo, het ritme waarmee je praat en met welk volume en hoe duidelijk je spreekt.

Er is een leuke website, waar je veel informatie over de stem kunt vinden: http://www.ieder1stem.nl

Veranderd mijn stem ook als ik me eenzaam voel?

Jazeker. Want, zoals boven al genoemd, in onze stem komen ook onze emoties tot uitdrukking. Gezien het feit dat eenzaamheid een gevolg van langdurige stress is, heeft dat zeker ook invloed op ons stemgeluid.

 

In een groep met veel onbekende mensen zal je mij niet horen. Daar blijf ik lekker op de achtergrond in luistermodus. Als ik met mensen samen ben die ik wel ken maar er niet mee bevriend ben is mijn stem vrij neutraal en zakelijk. Maar als ik me bij mensen helemaal veilig en vertrouwd voel is mijn stem levendig en durf ik ook eens grappig uit de hoek te komen of zelfs een liedje zingen.

 

Zo kan je stem in de loop van de dag -tig keren anders klinken, zonder dat je het in de gaten hebt.

Heb je het gevoel dat je je eigen stem verloren bent?

Dat kan inderdaad, want soms gebeurt er iets in ons leven waardoor we onze eigenheid kwijtraken. Je hebt nog wel een stem, maar er mist iets – dat stukje dat je in jouw volle glorie laat stralen. De krachtige kreet van net na je geboorte kan door intense ervaringen in je leven aan kleur en kracht verloren hebben.

 

In het geval van eenzaamheid zal je:

 • Of heel stil zijn (om maar niet op te vallen = niet gekwetst kunnen worden)
 • Of juist heel veel en hard praten (om te voorkomen dat je over het hoofd gezien wordt)
 • Met een zachte, kwetsbare stem spreken (door verminderd zelfvertrouwen en zelfzekerheid)
 • Of juist heel fel uithalen (uit woede en frustratie)
 • Je kunt ook de stem af en toe kwijt zijn, zeker als je al lange tijd met niemand hebt gesproken en je je eigen stem niet meer vertrouwd
 • Of met een ‘geknepen’ stem spreken (bijvoorbeeld als je je forceert om je blijer voor te doen dan je je voelt)

En zo zijn er nog meer mogelijkheden mogelijk waardoor je niet met je echte stem spreekt, ook al denk je dat wat je hoort je echte stem is.

Als je wilt kun je even een moment voor jezelf nemen en de volgende vragen voor jezelf beantwoorden, het beste op een blad papier.

 

Denk maar terug:

 • Wanneer was de laatste keer dat je je helemaal vrij voelde?
 • Dat je lekker spontaan was, bv dat je eens vrijuit zong?
 • Wanneer heb je voor het laatst gezegd wat je werkelijk meende?
 • Hoe reageer je nu? Zeg je nog steeds jouw eerlijke mening of denk je eerst na voordat je iets zegt, of zeg je het dan liever niet?
 • Ben je in de loop van je leven onzekerder geworden over wie je eigenlijk bent en waar je staat? Over wat je rol is: bv in je gezin, op je werk, in je vriendenkring, op school etc.?

 

Sta ook hier eens bij stil:

 • Wanneer ben je echt JIJ?
  • In welke omgeving?
  • Met welke mensen?
  • In welke situaties?
 • Wanneer laat je jouw echte stem horen en hoe klinkt die dan?
 • Hoe klinkt je stem als je niet jezelf bent?
 • Is er verschil?

 

Niemand in mijn familie durft altijd en overal zichzelf te zijn. Nog niet eens binnen ons gezin. Behalve mijn broer. Die is nog zo puur en onvervalst en zegt en doet echt gewoon wat er in hem op komt. Soms heeft een zwaar lichamelijk handicap ook zo zijn voordelen. Ik bewonder hem voor deze gave en merk iedere keer weer: waar ik al lang mijn woorden had ingeslikt spreekt hij gewoon uit wat er op dat moment in hem leeft. Daar kan ik nog veel van leren, ondanks dat hij 8 jaar jonger is dan ik 😉

 

 

Wat heb je ontdekt?

En wat doet dat met je?

 

 

Voel je vrij om een reactie hieronder te geven en ook om het door te sturen aan mensen die er ook baat bij kunnen hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!