Hoe gebruik jij de kracht van transformatie?

Transformatie – verandering – is een belangrijk onderwerp als het om eenzaamheid gaat. Hoe je het ook draait of keert, hier komt alles op neer.

 

Soms kies je bewust voor verandering. Je laat je haar ineens radicaal kort knippen en zet er een kleurtje op. Je verbreekt de relatie die toch niet werkt of je neemt een baan in het buitenland aan.

 

Een andere keer word je tot verandering gedwongen terwijl je dat helemaal niet wilt. Een dierbaar mens overlijdt die veel voor je betekende.  Jij bent ineens degene die verlaten wordt in een relatie, terwijl je er alles aan deed om die te redden, of zelfs heel onverwachts. Een ontslagronde op je werk, gevloerd door een burn-out of een andere ziekte die chronisch blijkt te zijn. Dit soort dingen zetten je wereld behoorlijk op zijn kop en het heeft veel meer tijd nodig om het een plekje te geven en ermee om te kunnen gaan.

 

Een enkele keer word je plotseling door een inzicht, ervaring of ontmoeting dusdanig geraakt dat het je leven helemaal overhoop haalt.

 

Dat alles heeft met transformatie te maken. Het gebeurt zelfs als je zelf helemaal niets doet.

 

Kijk maar naar je eigen leven. Je wordt geboren als baby en groeit helemaal van zelf in een peuter, kleuter, kind, puber, volwassene en tenslotte word je een oudere. Of je dat nu wilt of niet. Het gebeurt gewoon.

 

Of kijk maar naar de natuur: het hele jaar door is ze in beweging, veranderd onze omgeving in de winter in een dorre, kale plek terwijl zich ondergronds alweer nieuw leven voorbereid om in de lente tevoorschijn te komen, in de zomer volop te groeien en bloeien en ons in de herfst prachtige kleuren te schenken en de boodschap dat het tijd is om te laten vallen wat we niet meer nodig hebben.

 

Transformatie – verandering – is er altijd en overal om ons heen. We ontkomen er niet aan, hoe zeer we ons er ook tegen verzetten.

 

Mijzelf overkwam het ook en het verzet kwam pas jaren later nadat ik me van de verandering in mijn eigen wezen bewust werd. Ik was geschrokken. Waar was die leuke, spontane, onbevreesde meid gebleven, die gewoon kansen aanpakte die haar op het pad kwamen, zonder te aarzelen? Waar was de levensvreugde en risicobereidheid gebleven die ik bezat toen ik begin 20 was. Toen had ik niet eens geld en leefde in een krot van een kamer waar ‘s nachts de muizen over me heen liepen. Nu heb ik een vaste baan en een eigen huisje en ben toch veel voorzichtiger met alles, neem pas een beslissing na lang wikken en wegen en ben een meesteres in beren op de weg zien en sneller angstig geworden. Ook het gevoel van eenzaamheid ging aan mij niet voorbij. Het is prachtig om een rijk beroepsleven te hebben, waardoor ik veel zie en interessante mensen ontmoet. Hier ben ik ontzettend dankbaar voor, maar het neemt de knagende leegte in het privéleven niet altijd weg.

 

De oorzaak ligt in de drie gebieden die ik eerder heb genoemd waardoor verandering gewenst of ongewenst intrede doet in je leven.

 

Ik had er zelf voor gekozen om in Nederland te blijven toen mijn geld op was, omdat ik meteen aan het werk kon. Ik had er NIET voor gekozen om mijn grote liefde te laten gaan en af te moeten staan aan een ander. Ik heb wel de keuze gemaakt om de verantwoordelijkheid voor mijn jongere, zwaar gehandicapte broer van mijn vader over te nemen als het zo ver was, maar had er niet op gerekend dat dit tijdstip nu al gearriveerd is. Dat schrikt me af, want ik weet nog helemaal niet wat er allemaal op we af komt en hoe. Het enige dat ik weet is dat het een hele grote verantwoordelijkheid is, want het gaat zelfs zo ver om in een noodsituatie over leven en dood te moeten beslissen voor hem. Dat verontrust mij enorm en tóch weet ik dat ik het ga doen. 

 

Alles wat je niet kent, wat vreemd is, is bedreigend. Het is eng en roept weerstand op.

Daarom heb ik hier 4 tips voor je hoe je er het beste van gaat maken.

 

  1.  Het kost moed om dit onder ogen te zien. Maar het is mijn ervaring, dat de situatie pas gaat veranderen als je dat ook daadwerkelijk hebt gedaan. Als je bewust kijkt naar wat het is waar je zo bang voor bent. Je kunt de redenen heus wel in je verleden vinden, maar om je beter te voelen is het nodig dat je een stap vooruitzet en niet terug.
  2.  Het is belangrijk dat je weet wat er speelt en een beslissing neemt wat je nu wilt: wil je het zo laten als het is en je dus voortaan altijd zo rot en machteloos voelen?  Of wil je dat het anders, beter wordt? Wat wil je?
  3.  Dan komt de volgende stap. Je moet er ook wat voor over hebben en je moet het zelf doen. Wat zijn jouw mogelijkheden op dit moment? Als je kunt lopen, lezen, schrijven, horen, zien, spreken en denken ben je al een heel eind. Ben je mobiel en kun je van A naar B komen, weet je waar je eten kunt halen en er een maaltijd van maken – des te beter.
  4. De daarop volgende stap is dan logisch: Welke eerste kleine stap zou je kunnen nemen, nu meteen om je beter te voelen? 

Je kunt veel meer dan je denkt en waar je je bewust van bent.

 

Je zult merken dat de motivatie groeit om te veranderen van pijn naar vreugde, van lijden naar zingeving.

 

Ik las net het boek “De wijsheid van wolven” van Elli H.Radinger. In een hoofdstuk gaat het over Vietnam Veteranen in de V.S. die dusdanig schade hebben opgelopen in de oorlog dat velen nog vandaag de dag zelfmoord plegen en dat stuk raakte me heel erg. Veel wolven worden door onwetendheid en diepe, onredelijke haat ook nog vandaag de dag gedood of verminkt. In Californië is speciaal voor deze twee buitengesloten species een centrum opgericht waarin beide beschadigde geesten en lichamen elkaar gaan helpen te helen. Helaas is de film nergens verkrijgbaar, maar via de link hieronder vind je er uitgebreide informatie over.

 

https://www.laweekly.com/film/military-veterans-work-with-rescued-wolves-in-the-documentary-the-war-in-between-8108078

 

Er is dus geen reden om te wanhopen bij een ongewilde transformatie die je beschadigd heeft. Heling is mogelijk met de juiste hulp, op het juiste tijdstip en met geduld en liefde.

 

Ook wij kunnen elkaar helpen om ongewenste veranderingen te transformeren in helende ervaringen. door onze eigen verhalen te delen bemoedigen en inspireren we elkaar. Dat kan al het eerste kleine, veilige stapje zijn…

Welk veranderingsproces heb jij ondergaan?

Wat heeft het met je gedaan?

1 gedachte over “Hoe gebruik jij de kracht van transformatie?”

  1. Kracht fysiek , of geestelijk ,geestelijk kracht krijg je van je schepper die jou gemaakt heeft en die je wilde volgen , die je vrij maakte .
    Qm dat Hij jou schuld heeft voldaan , was je vrij dat gaf je Zijn kracht , Hij is jou schepper. En dan ben je fysiek ook sterk , en ben je gelijk
    aan Hem Hij blijft wel jou Schepper , Hij is en was er al Hij is de eerste en ook de laatste .

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ademloos voor geluk - kom in je kracht!